Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Test διάγνωσης για την Νόσο Alzheimer

Απλοποιείται η διάγνωση της νόσου Alzheimer, καθώς πλέον μπορεί να γίνεται με ειδική εξέταση αίματος.Πρόκειται για ένα τεστ, το οποίο δημιούργησαν Νορβηγοί επιστήμονες και ελέγχει 90 γονίδια στο DNA. Η εξέταση δείχνει αν το άτομο, που υποβάλλεται σε αυτήν, έχει γονίδια τα οποία συμβαδίζουν με τα γονίδια των πασχόντων από Alzheimer. Το τεστ δημιουργήθηκε ύστερα από έρευνα σε 400 ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο και σε 400 υγιείς. Η πιθανότητα της διάγνωσης είναι 88% και ήδη υπάρχει η δυνατότητα να εφαρμοστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στη Ελλάδα υπάρχει η δυνατότητα να γίνει το τεστ στην Αθήνα, το κόστος του είναι 90 ευρώ και δεν καλύπτεται - προς το παρόν- από τα ασφαλιστικά ταμεία. Το τεστ, καθώς και τα αποτελέσματα των ερευνών που οδήγησαν στη δημιουργία του, θα παρουσιαστούν στο 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Νόσου Alzheimer, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν στις 10 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη.

«Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 150.000 ασθενείς με άνοια, στην Ευρώπη 7.300.000 και παγκοσμίως 28.000.000. Οι αριθμοί αυτοί θα τριπλασιαστούν ως το 2050, λόγω της συνεχούς αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης. Η νόσος Alzheimer είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας. Ποσοστό 50-60% του συνόλου των ανοϊκών πάσχουν από τη νόσο, η οποία εξελίσσεται σε διάστημα 8-9 χρόνων», ανέφερε η πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer, αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ Μάγδα Τσολάκη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή το συνέδριο.

Η κα Τσολάκη επισήμανε ότι μπορεί πλέον να γίνεται έγκαιρη διάγνωση της νόσου Alzheimer χάρη στις δυνατότητες που παρέχει η μαγνητική τομογραφία και η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (ΡΕΤ).

Εξάλλου, στη Θεσσαλονίκη έρευνα της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου και της Γ΄ Νευρολογικής Κλινικής του ΑΠΘ έδειξε συσχετισμό του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού με τη νόσο Alzheimer. Συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι το 88% των ασθενών με Alzheimer, οι οποίοι μελετήθηκαν ήταν θετικό στο ελικοβακτηρίδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ