Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ ΣΤΙΣ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου των υπουργών Υγείας τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 12 Οκτωβρίου, με θέμα την πανδημία της νέας γρίπης, ανακοίνωσε η Σουηδή υπουργός Υγείας Μαρία Λάρσον.
Η υπουργός Υγείας της Σουηδίας -η χώρα ασκεί την προεδρεία της Ε.Ε. γι΄αυτό το εξάμηνο- σημείωσε ότι η Ευρώπη είναι καλά προετοιμασμένη, αλλά επεσήμανε οτι καμία χώρα δεν θα μπορέσει ν' αποφύγει τις συνέπειες της πανδημίας. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, στη σύνοδο θα συζητηθεί το ζήτημα του εμβολιασμού και το ενδεχόμενο πραγματοποίηση κοινών παραγγελιών εμβολίων, καθώς και η αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη - μέλη και ιδιαίτερα με εκείνα που παρουσιάζουν μεγαλύτερες ελλείψεις στα μέσα για την αντιμετώπιση της γρίπης.
Η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας, Ανδρούλα Βασιλείου, αναμένεται να παρουσιάσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στα μέσα Σεπτεμβρίου, κείμενο στο οποίο θα απαριθμούνται οι κοινές δράσεις που θα αναληφθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το κείμενο θα αποτελέσει τη βάση για τις συνομιλίες των υπουργών Υγείας.
Εν τω μεταξύ, η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Νόσων (ECDC), καθησύχασε τους Ευρωπαίους πολίτες, σημειώνοντας ότι η νέα γρίπη δεν είναι πιο σοβαρή από την εποχική. Προειδοποίησε όμως τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. να μην επαναπαυθούν, καθώς η νόσος πλήττει σήμερα το 1% του πληθυσμού της Ένωσης, αλλά το ποσοστό μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 30% το φθινόπωρο. Σε όλη την Ε.Ε. έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 46.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) και 104 θάνατοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ