Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι αγνοούν τις ενδείξεις και τους παράγοντες κινδύνου του εγκεφαλικού επεισοδίου

Νέα Υόρκη: Οι ηλικιωμένοι δεν κατανοούν πλήρως τα περισσότερα από τα σημαντικά προειδοποιητικά σημάδια του εγκεφαλικού επεισοδίου και των παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο του ιατρικού αυτού επείγοντος, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο BMC Geriatrics.
Η Δρ Ανν Χίκεϊ και οι συνεργάτες της στο Βασιλικό Κολέγιο Χειρουργικής της Ιρλανδίας διαπίστωσαν σε δείγμα 2.033 ηλικιωμένων ανδρών και γυναικών ότι λιγότεροι από τους μισούς ήξεραν ότι η ζαλάδα, το μούδιασμα, η αδυναμία και ο πονοκέφαλος είναι συχνά προειδοποιητικά σημάδια του εγκεφαλικού επεισοδίου.
Όταν ερωτήθηκαν να απαριθμήσουν τους πλέον συχνούς παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, περίπου τα τρία τέταρτα των ανδρών και γυναικών ανέφεραν σωστά την υπέρταση. Αντίθετα, το 40% ή και λιγότεροι γνώριζαν ότι η υπεροχοληστερολαιμία και το κάπνισμα αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο. Μόνο το 10% γνώριζε ότι ο διαβήτης και η χρήση αλκοόλ είναι επίσης παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.
Τα στοιχεία αυτά υπογραμμίζουν το σημαντικό έλλειμμα κατανόησης των ηλικιωμένων ως προς τα πρώιμα σημάδια του εγκεφαλικού επεισοδίου και τους παράγοντες κινδύνου. ʼρα πολλοί ηλικιωμένοι μπορεί να μην αναγνωρίζουν τα πρώιμα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου στον εαυτό τους ή τους άλλους και έτσι να χάνεται πολύτιμος χρόνος για την αναζήτηση βοήθειας.
Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες ήταν 74 ετών και το 57% ήταν γυναίκες. Συνολικά, το 25% των ανδρών και των γυναικών είχε ιστορικό καρδιακής νόσου και το 6% ανέφερε προηγούμενο εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ωστόσο, η μελέτη αποκαλύπτει γενικά κακή κατανόηση των παραγόντων που οδηγούν στο εγκεφαλικό επεισόδιο, κάτι που θα πρέπει οπωσδήποτε να ενθαρρύνει τους επαγγελματίες του χώρου της δημόσιας υγείας να σχεδιάσουν αποτελεσματικές στρατηγικ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ