Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2008

ΕΝΑΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ.

Λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου , ενός χρόνου αντικειμενικά πολύ δύσκολο για όλους μας σε όλα τα επίπεδα ιδιαίτερα για την χώρα μας , αν αναλογιστεί κανείς τα γεγονότα του 2008, θα επιχειρήσω έναν απολογισμό της χρονιάς που φεύγει σε σχέση με τα τεκταινόμενα στην Νοσηλευτική . Σε μια βεβαίως ετήσια ανασκόπηση , καλό είναι να μην αναλώνεται κανείς σε λεπτομερείς αναλύσεις και σχολιασμούς αλλά να αναφέρει τα γεγονότα με επικεφαλίδες , αφήνοντας το περιθώριο σε όλους να βγάλουν τα δικά τους συμπερασμάτα .
Εγώ λοιπόν για δική μου και ίσως και για την ευκολία του αναγνώστη θα χωρίσω την ανασκόπηση μου σε δύο , ας το πούμε μέρη,.
Το πρώτο μέρος θα αναφέρεται στο τι έχασε η Νοσηλευτική και το δεύτερο στο τι κέρδισε σε αυτόν τον χρόνο.

ΤΙ ΕΧΑΣΕ Η ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ

Η Νοσηλευτική έχασε :
  1. Την ευκαιρία να ενώσει όλους τους Νοσηλευτές υπο την σκέπη ενός , δυναμικού επαγγελματικού οργάνου , όπως είναι η ΕΝΕ και μαζικά να διεκδικήσει τα αυτονόητα για τους Νοσηλευτές και την Νοσηλευτική.
  2. Με ερασιτεχνικούς χειρισμούς του Δ.Σ της ΕΝΕ επήλθε μια δραματική πολυδιάσπαση στον χώρο και μια απαξίωση του θεσμού της ΕΝΕ στην συνείδηση παλαιών και νέων Νοσηλευτών.
  3. Η ερασιτεχνικότητα και η σημαντική απειρία του Δ.Σ. της ΕΝΕ στο συνολό του ,αποδυνάμωσε Νοσηλευτές και Νοσηλευτική στον ευρύτερο χώρο της υγείας και της ελληνικής κοινωνίας, ξεκινώντας απο τον καθορισμό και την κοστολόγηση των νοσηλευτικών πράξεων μέχρι και τις πειθαρχικές διώξεις συναδέλφων, απο την ελλειματική και μη σύνομη όπως παραδέχτηκε και η ίδια η διοίκηση της ΕΝΕ αλλά και το Υπουργείο (βλέπε απάντηση ΥΥΚΑ προς βουλευτή ΠΑΣΟΚ Κο Καρχιμακή) οικονομική διαχείριση η οποία και δημιουργεί και αρκετά ερωτηματικά, μέχρι και την μέχρι προσφάτως παντελή απουσία της ΕΝΕ απο τις κινητοποιήσεις των Νοσηλευτών όπου και τουλάχιστον όφειλε να είναι παρούσα δίπλα στους αγωνιζόμενους συναδέλφους και εν κατακλείδι απο τις παιδαριώδεις προτάσεις της για την Νοσηλευτική Εκπαίδευση και την έκδοση ενός εντύπου το οποίο λειτουργεί ως μέσο προπαγάνδας για μερικά μέλη του Δ.Σ. της ΕΝΕ παρά σαν μοντέλο, έκφρασης προβληματισμού και διεκδικητικότητας του Νοσηλευτικού Κόσμου.

ΤΙ ΚΕΡΔΙΣΕ Η ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ

Το κέρδος αγαπητοί συναδελφοί , είναι όλες αυτές οι πρωτοβουλίες που ανέλαβαν φορείς και θεσμοί της Νοσηλευτικής Κοινότητας και που είχαν ως αποτέλεσμα την αφύπνιση του Νοσηλευτικού Κόσμου και ενός μέρους της ελληνικής κοινωνίας που μέσω των διαφόρων κινητοποιήσεων και εκδηλώσεων πληροφορήθηκε για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας γενικότερα.

Κέρδος αποτελεί και το γεγονός οτι επιτέλους τα ΜΜΕ ασχοληθήκαν με τον Νοσηλευτή .

Τα συμπεράσματα δικά σας..............

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ