Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Βρέθηκε η αιτία των μεταστάσεων του καρκίνου

Δευτέρα, 09.03.09

Το ένζυμο που οφείλεται για τη μετάσταση του καρκίνου έχει εντοπιστεί σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες, ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία φαρμάκων που θα καταστείλουν τη δράση του και ακολούθως θα καταστήσουν πιο αποτελεσματική την αντιμετώπιση του καρκίνου.
Η μετάσταση του καρκίνου, που σε απλή γλώσσα είναι η «διάδοση» του σε νέες περιοχές του οργανισμού μας, είναι υπεύθυνη για το 90% των θανάτων από την επάρατη νόσο. Με την τελευταία ανακάλυψη οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουν να βρουν τον τρόπο να καταστήσουν το καρκινικό κύτταρο ανενεργό.
Ο εντοπισμός του συγκεκριμένου ενζύμου πραγματοποιήθηκε εξετάζοντας τον καρκίνο του μαστού σε εργαστηριακά ποντίκια. Οι επιστήμονες είναι σίγουροι, παρόλα αυτά, ότι τα ευρήματά τους ισχύουν τόσο για τους ανθρώπους, όσο και για άλλες μορφές καρκίνου.
Το λεγόμενο ένζυμο «LOX» ενεργεί στέλνοντας «σήματα» σε νέες περιοχές του ανθρώπινου σώματος, ώστε σε αυτές να διαμορφωθεί ένα «ευνοϊκό» περιβάλλον. Χωρίς αυτή την προετοιμασία το περιβάλλον θα ήταν εξαιρετικά δυσμενές για τον καρκίνο να αναπτυχθεί.
Η αρχηγός της ερευνητικής ομάδας δρ. Τζανίν Έρλερ ήταν ιδιαίτερα ευτυχής για τη νέα ανακάλυψη, τονίζοντας ότι « επιτέλους βρέθηκε ο χαμένος κρίκος στη διαδικασία της μετάστασης του καρκίνου». «Πρώτη φορά καταφέραμε να εντοπίσουμε ένα ένζυμο τόσο σημαντικό, που αν μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε, τότε θα μπορούμε με μεγάλη αποτελεσματικότητα να εμποδίσουμε τη μετάσταση του καρκίνου».

Πηγή: BBC

Άρθρο απο τον Ελεύθερο Τύπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ