Δευτέρα, 18 Μαΐου 2009

ΠΡΩΤΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ύποπτο κρούσμα της νέας γρίπης στην Ελλάδα18 Μαΐου 2009, 18:23
Ένας 19χρονος Ελληνοαμερικανός, ο οποίος επέστρεψε προσφάτως από τις ΗΠΑ, αποτελεί, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία το πρώτο κρούσμα του νέου ιού της γρίπης Η1Ν1 στην Ελλάδα.
Ο νεαρός βγήκε θετικός κατά τον πρώτο έλεγχο δείγματος, το οποίο ελήφθη από το φάρυγγα. Όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές Αρχές της χώρας μας, έχει ληφθεί και δεύτερο δείγμα, το οποίο υποβάλλεται σε έλεγχο και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το βράδυ.
Το δείγμα ελήφθη στο Σισμανόγλειο και εξετάζεται στο Ινστιτούτο Παστέρ.
Οι υγειονομικές Αρχές έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού και νοσοκομεία της χώρας αρχίζουν να εφαρμόζουν το σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης. Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες και ώρες ιδιαίτερο βάρος δίδεται στις εφημερίες, ενώ επιδιώκεται η συνεργασία των ιδιωτικών θεραπευτηρίων.
Την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος της γρίπης στην Ελλάδα έκανε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, από τη Γενεύη, όπου διεξάγεται η 62η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Ευρισκόμενος στη Γενεύη, στη Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενημερώθηκα πριν από λίγα λεπτά από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ότι στο Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ εξετάζεται αυτή τη στιγμή και αναμένεται να επαληθευτεί με τον δεύτερο έλεγχο, ο εντοπισμός στη χώρα μας του πρώτου κρούσματος του νέου ιού της γρίπης Η1Ν1. Πρόκειται για Έλληνα υπήκοο που επέστρεψε στην Ελλάδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Εφόσον υπάρξει και η τυπική επιβεβαίωση, σύμφωνα πάντα με τους διεθνείς κανονισμούς, θα εκδοθεί αναλυτική ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Θεώρησα σκόπιμο, μέσα στο πλαίσιο της διαφάνειας για το ζήτημα αυτό και δεδομένου ότι τις επόμενες ώρες, θα βρίσκομαι σε συναντήσεις με ξένους ομολόγους μου και με τους υπευθύνους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, να προβώ στην προκαταρκτική αυτή ενημέρωσή σας, κάτι που επαναλαμβάνω ότι μένει να επιβεβαιωθεί.
Θέλω να διαβεβαιώσω ότι όλα τα προληπτικά μέτρα έχουν ληφθεί, σύμφωνα με τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς, ότι το ύποπτο περιστατικό βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο και προστασία και κανένας απολύτως φόβος δεν υπάρχει για τη δημόσια υγεία των πολιτών μας. Και βέβαια, να ευχηθούμε να μην επαληθευτεί το ύποπτο αυτό κρούσμα».

www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ