Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Κυρίες και κύριοι,

Απευθύνομαι σήμερα σ’ εσάς, τους εκπροσώπους της κοινωνίας, της παραγωγής, των πολιτών, των κοινωνικών εταίρων, των δυνάμεων της εργασίας και της δημιουργίας.

Απευθύνομαι και σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, με τους οποίους...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


...μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες, τους ίδιους προβληματισμούς για το μέλλον της χώρας. Για το μέλλον των παιδιών μας.

Σας κάλεσα, σε στενή συνεργασία με την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, για να ξεκινήσουμε και να προχωρήσουμε, μαζί και άμεσα, σε μια νέα εθνική κοινωνική συμφωνία. Και θα αξιοποιήσουμε όλα τα συμπεράσματα της ΟΚΕ.

Μια συμφωνία για να σώσουμε τον τόπο μας. Αλλά και να ξεκινήσουμε μαζί μια διαρκή σχέση διαλόγου και συμμετοχής. Παρ’ ότι είναι το ξεκίνημά μας, σας ζητώ να συστρατευθούμε όλοι μαζί, για να πετύχουμε στο άμεσο μέλλον μεγάλες ανατροπές στη χώρα μας. Θα πάρουμε αποφάσεις. Και άμεσα.

Θα μπορούσαμε αυτές τις αποφάσεις να τις απλώναμε στο διάστημα της τετραετίας. Όμως δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια. Η βιωσιμότητά μας, η αξιοπιστία μας, η οικονομία μας, η παρουσία μας στο διεθνές στερέωμα, η κοινωνική συνοχή της χώρας μας, θα κριθούν πολύ πιο σύντομα. Μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, θα πάρουμε εκείνες τις αποφάσεις που δεν πήραμε δεκαετίες ολόκληρες. Μαζί θα πάρουμε αποφάσεις για τη χώρα, τη ζωή μας, τα παιδιά μας.

Σας καλώ να συστρατευθούμε όλοι μαζί για να πετύχουμε. Ποιο είναι το πρόβλημα: Έχουμε απαξιώσει τις τεράστιες δυνατότητες που έχει αυτός ο τόπος, η Ελλάδα, ο Ελληνισμός. Τις ξέρετε. Απαξιώσαμε τους θεσμούς, το κράτος, το Κοινοβούλιο και τη Δικαιοσύνη, την επιχειρηματικότητα, τις σχέσεις εργασίας, το σύστημα παιδείας και υγείας, το ασφαλιστικό μας σύστημα, το περιβάλλον, την παράδοσή μας. Από τις όμορφες παραλίες και τα δάση, μέχρι και τη μεσογειακή μας δίαιτα.

Αντί να αναπτύξουμε ό,τι καλύτερο είχαμε, το εκποιήσαμε, το ιδιοποιηθήκαμε, το ξεπουλήσαμε, το καταχραστήκαμε. Μας πληγώνει όλους, όταν την Ελλάδα την έχουν ως παράδειγμα προς αποφυγή σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μας πληγώνει όλους, όταν έχουμε τα ρεκόρ σε αρνητικούς δείκτες στη διαφθορά, στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας, στο έλλειμμα του δημοσίου χρέους, στην επίδοση των σχολείων και των Πανεπιστημίων μας, στην παχυσαρκία, στα τροχαία, στην έλλειψη επενδύσεων, στη γραφειοκρατία.

Και όλα αυτά απαξιώνουν το πολυτιμότερο των αγαθών: Τον άνθρωπο και τις αξίες μας. Και το παράδοξο παραμένει: Η Ελλάδα των πολλών δυνατοτήτων να βρίσκεται σήμερα σ’ αυτή την κρίσιμη κατάσταση. Σήμερα, αντιμετωπίζουμε ένα έλλειμμα που φτάνει στο 12,7% του ΑΕΠ κι ένα αυξανόμενο δημόσιο χρέος που αγγίζει τα 300 δις ευρώ, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να βουλιάξει από το χρέος. Να γίνεται εύκολος στόχος κερδοσκοπικών συμφερόντων. Και οι Ευρωπαίοι εταίροι να ανησυχούν εύλογα για τη δυνατότητά μας ν’ ανταποκριθούμε σ’ αυτές μας τις υποχρεώσεις.

Τι διακυβεύεται στη χώρα μας σήμερα: Μιλούσα προχθές με τον Σόκρατες, τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, του οποίου η χώρα πέρασε παρόμοια κρίση με τη δική μας, βέβαια όχι σε μια περίοδο διεθνούς οικονομικής κρίσης. Μου εξιστόρησε την εξής σκηνή, όταν ο Σουηδός Πρωθυπουργός, πριν από χρόνια, ο Γκόραν Πέρσον, είχε ανάλογο με το δικό μας έλλειμμα, 13%, και είχε και αυτός να αντιμετωπίσει μια μεγάλη οικονομική κρίση.

Πήγε στην Ουάσινγκτον για να δει τους πιστωτές της χώρας του. Ήδη βέβαια, όταν πήγε στην Ουάσινγκτον, είχε παρουσιάσει μια θετική στροφή στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας του, ανεβάζοντας το ετήσιο ΑΕΠ. Και απ’ αυτό το ΑΕΠ, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, είχε επενδύσει σημαντικά εκείνη τη χρονιά, στα Νηπιαγωγεία της χώρας. Τον ρωτάει λοιπόν ένας από τους πιστωτές: «Ξέρω ότι πάει καλύτερα η οικονομία σου αλλά γιατί επένδυσες χρήματα στα Νηπιαγωγεία;» Απαντά ο Πέρσον: «Για μας είναι προτεραιότητα, είναι διαπιστωμένο ότι η προσχολική ηλικία είναι καθοριστική για την πορεία του παιδιού στο σχολείο, αλλά και στην ψυχολογία του».

«Αλλά», του λέει ο Πέρσον, «γιατί σ’ ενδιαφέρει τι κάνω εγώ, ο εκλεγμένος Πρωθυπουργός της Σουηδίας; Είναι δικαίωμα του Σουηδικού λαού ν’ αποφασίζει για τις προτεραιότητές του. Εσύ τι δικαίωμα έχεις να με ρωτάς;» Και απαντά ο πιστωτής: «Και βέβαια έχω δικαίωμα να σε ρωτώ και να ξέρω. Είναι δικά μου τα λεφτά, τα οποία εσύ διαχειρίζεσαι».

Το διακύβευμα για την Ελλάδα είναι ξεκάθαρο: Αφορά κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αφορά στο δικαίωμά μας να στήσουμε ένα σωστό κοινωνικό κράτος. Αφορά στο δικαίωμά μας να επενδύσουμε σε μια νέα πορεία πράσινης ανάπτυξης. Το δίλημμα είναι απλό: Θέλει ο Έλληνας και η Ελληνίδα μια κυβέρνηση, που θα είναι απλά εκκαθαριστής των υποχρεώσεών μας προς τρίτους; Ή θέλει μια κυβέρνηση, που θα κάνει τη μεγάλη ανατροπή ανασυγκρότησης της χώρας και θα πάει την Ελλάδα σε μια νέα, διαφορετική αλλά βιώσιμη πορεία;

Το σύνθημά μας, «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», είναι όσο ποτέ επίκαιρο και η πρόκληση για όλους μας είναι ν’ αλλάξουμε. Όλα και όλοι μας. Τα πάντα, τους ίδιους μας τους εαυτούς. Και να κάνουμε την κρίση ευκαιρία για μια πολύ διαφορετική Ελλάδα. Μια Ελλάδα που οραματιζόμαστε, για μας και για τα παιδιά μας.

Γιατί όμως φτάσαμε ως εδώ; Εγκληματική ήταν, και δεν υπερβάλλω, η διαχείριση του εθνικού πλούτου, του δημόσιου τομέα, των πολλών ευκαιριών και δυνατοτήτων της Ελλάδας από την προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν αμφισβητώ ότι πολλά προβλήματα ήταν χρονίζοντα, όπως αυτό της διαφθοράς, της πελατειακής σπατάλης, της ανομίας. Όμως τα τελευταία χρόνια, αντί να τ’ αντιμετωπίσουμε στη ρίζα τους, αυτά έγιναν κανόνας, στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Αφήσαμε μια παρακαταθήκη το 2004, μ’ ένα ΑΕΠ στο 5%, με μια Ελλάδα αξιόπιστη διεθνώς. Αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση, αντί για αλλαγές, φυγομάχησε, με αποτέλεσμα να θεριέψουν τα διαρθρωτικά, οικονομικά και κοινωνικά μας προβλήματα.

Γιατί σπαταλάμε τις δυνάμεις μας; Γιατί είναι το κράτος μας, μαζί και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας μας, σήμερα αιχμάλωτος συμφερόντων, μικρών και μεγάλων, αλλά και αντιλήψεων που έχουν καλλιεργηθεί διαχρονικά. Πρακτικές αντιλήψεις και συμφέροντα, που εμποδίζουν την ορθολογική αλλά και δίκαιη αξιοποίηση, ανάπτυξη, διαχείριση των πόρων μας, υπέρ του Ελληνικού λαού.

Μόνος μας δρόμος είναι μια νέα διακυβέρνηση στη χώρα, που θα ανασυγκροτεί τις δυνάμεις του τόπου. Και αυτή η ανασυγκρότηση δεν μπορεί παρά να είναι μια εθνική προσπάθεια. Προσπάθεια όλων. Όλων, ακόμα κι εκείνων που βολεύονταν με την παρελθούσα κατάσταση. Από εμάς τους πολιτικούς, μέχρι τους επιχειρηματίες, τα ΜΜΕ, τον συνδικαλισμό, αλλά και από πολλές ομάδες που εξασφάλιζαν προνόμια εις βάρος του γενικού συμφέροντος.

Ξεκινάμε εμείς, η πολιτική τάξη της χώρας, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, να συγκρουστούμε με αντιλήψεις του παρελθόντος, αντιλήψεις που μας εγκλώβισαν σ’ ένα εύκολο βόλεμα πελατειακής πολιτικής διαχείρισης. Βάση μας, οι αξίες και οι αρχές μας. Μια Ελλάδα των αξιών. Αυτός είναι ο στόχος μας. Βάζουμε κανόνες και τάξη πρώτα απ’ όλα σ’ εμάς, στη λειτουργία της κυβέρνησης, των Υπουργείων μας. Από τον τρόπο με τον οποίο στελεχώνουμε το κράτος, μέχρι τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα χρήματα του Ελληνικού λαού και το πώς παίρνουμε αποφάσεις.

Αυτοί ακριβώς οι κανόνες εγγυώνται τη συνοχή, τη συνολική μας, κοινή και συντεταγμένη πορεία, τη βάση και τα θεμέλια πάνω στα οποία θα χτίσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης, για να κάνουμε μεγάλες αλλαγές. Εμπιστοσύνη μεταξύ των πολιτών, μεταξύ του κράτους και του πολίτη, μεταξύ του επιχειρηματία και του Δημοσίου, μεταξύ της πολιτικής και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, μεταξύ της Δικαιοσύνης, του Κοινοβουλίου και της εκτελεστικής εξουσίας.

Ανασυγκρότηση της χώρας, με μέτρα και πολιτικές που ανταποκρίνονται στις αξίες και τις αρχές μας. Κι έχουμε μιλήσει επανειλημμένως γι’ αυτές. Αρχές, πάνω στις οποίες θα ανασυγκροτήσουμε την Ελλάδα. Πολιτικές, που αποτελούν λόγο και συμβόλαιο τιμής μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, αλλά και της κοινωνίας των πολιτών.

Με την ανασυγκρότηση της χώρας, στόχος μας είναι σήμερα ένα κράτος που ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός νέου περιβάλλοντος, στις νέες ανάγκες των πολιτών. Μια Πολιτεία που εγγυάται την προστασία, αλλά και την καλλιέργεια και απελευθέρωση των δυνάμεων του Ελληνισμού, επενδύοντας στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, επενδύοντας στους πολίτες της χώρας μας, ώστε να εγγυηθούμε επιτέλους μια βιώσιμη οικονομία, το περιβάλλον, την παράδοσή μας, την ίδια την πατρίδα.

Στοχεύουμε ακριβώς στην Ελλάδα των αξιών, που είναι η βάση για μια διαφορετική οικονομική πορεία. Για να διαμορφώσουμε ένα ευνομούμενο κράτος, κράτος δικαίου με ισχυρή δημοκρατία και προστασία δικαιωμάτων, όχι πελατειακής διανομής προνομίων, ή χάρες προς κολλητούς και ισχυρούς.

Με αρχές, όπως είναι η διαφάνεια, η αξιοκρατία, η αξιολόγηση παντού, η πιστοποίηση των προϊόντων μας και των υπηρεσιών μας. Διαβούλευση, συμμετοχή, συλλογική επεξεργασία και λύση προβλημάτων, με πιλοτικές καινοτόμες ιδέες παντού. Δημοκρατία, που σημαίνει διάκριση των εξουσιών, Ελεγκτικές Αρχές, αποκέντρωση. Κοινωνική λογοδοσία, βιωσιμότητα, ποιότητα, παραγωγικές και όχι παρασιτικές δράσεις, ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα σε μια πράσινη ανάπτυξη.

Και βεβαίως αλληλεγγύη και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πάντα με επίκεντρο τον πολίτη και, πάνω απ’ όλα, κοινωνική δικαιοσύνη.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώνουμε βασικές μας και ολοκληρωμένες πολιτικές. Πολιτικές και κατευθύνσεις, που εντάσσονται σε έναν οδικό χάρτη. Οδικό χάρτη του επόμενου τριμήνου, αλλά και της τετραετίας. Προτεραιότητες αλλά και άμεσες στοχεύσεις για την αντιμετώπιση της σημερινής οικονομικής κρίσης.

Πολιτικές που εξειδικεύουν τις κεντρικές μας δεσμεύσεις απέναντι στον Ελληνικό λαό, συνάδουν με τη βασική μας στόχευση να κάνουμε ρήξεις με αντιλήψεις, πρακτικές και πολιτικές του παρελθόντος. Διότι βασικό μας πρόβλημα είναι ακριβώς η σωστή διαχείριση του πλούτου του Ελληνικού λαού, το χτύπημα στη ρίζα της ανομίας, της διαφθοράς, της πελατειακής αντίληψης και πρακτικής, που πολλαπλασιάζει με τη σειρά του τη φοροδιαφυγή, την εισφοροδιαφυγή, το οικονομικό έγκλημα, την αδήλωτη εργασία, την ιδιοποίηση του δημόσιου πλούτου, την αυθαιρεσία παντού.

Αυτή είναι η καρδιά του ελληνικού προβλήματος και οι δείκτες που εμείς ανακοινώνουμε, που είναι γνωστοί πια, για την οικονομία μας, είναι απλώς τα συμπτώματα και όχι τα αίτια.

Στο ερώτημα που έχει τεθεί δημοσίως, αλλά και σε πολλές συζητήσεις που είχα και με διεθνείς παράγοντες για την οικονομία μας, τόνισα ότι δεν θέλω να πάρω ημίμετρα που χτυπούν και λάθος προβλήματα, αλλά χτυπούν άδικα και λάθος κοινωνικά στρώματα, που δεν είναι υπεύθυνα γι’ αυτή την κατάσταση και γι’ αυτό το χρέος.

Τους, είπα θέλω να κάνω μια ριζική τομή στη χώρα μας. Διότι είναι εύκολο να μειώσουμε μισθούς και συντάξεις, για να ικανοποιήσουμε προσωρινώς τις αντιλήψεις της διεθνούς οικονομικής ελίτ, που θεωρεί ότι εκεί είναι καμιά φορά το πρόβλημα. Όμως δεν είναι εκεί το μεγάλο μας πρόβλημα.

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι σήμερα το μεγαλύτερό μας έλλειμμα είναι αυτό της αξιοπιστίας. Η Ελλάδα έχασε τα τελευταία χρόνια κάθε ίχνος αξιοπιστίας και για το λόγο αυτό οι διεθνείς αγορές θέλουν να δουν πράξεις και όχι λόγια. Οι θεσμικές αλλαγές που προτείνουμε και θα κάνουμε, όπως και οι άμεσα εφαρμόσιμες πολιτικές, καμιά φορά, θεωρούνται όχι πιο εύκολο, αλλά πιο δύσκολο να επιτευχθούν. Και ρωτούν, η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει; Μήπως δεν έχει τη βούληση; Όπως δεν είχε η προηγούμενη κυβέρνηση; Μήπως δεν έχει την ψυχική δύναμη; Μήπως υπεκφεύγουμε, όπως παλαιότερα;

Ως Έλληνας, ως πατριώτης θέλω να τους διαψεύσουμε. Ως Πρωθυπουργός της χώρας, σας καλώ να αποδείξουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και μάλιστα, με τρόπο που θα αλλάζει ριζικά την Ελλάδα. Ξέρουμε το πρόβλημα, ξέρουμε ότι είναι δημιούργημα δικό μας, παρότι η διεθνής κατάσταση δυσκολεύει την πραγματικότητα και με ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα το αντιμετωπίζουμε.

Προχθές, πιστεύω πως έπεισα τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν περιέγραψα το πραγματικό πρόβλημα της χώρας μας, αλλά και τον οδικό μας χάρτη. Δείξαμε τη βούλησή μας αξιόπιστα, ότι θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα στη χώρα μας. Ότι θέλουμε να αλλάξουμε. Όπως έχω πει, όμως, δεν αρκεί απλώς η βούληση μιας κυβέρνησης.

Σήμερα, θέλω τη συνεργασία όλων σας, για να αποδείξουμε ότι όταν θέλουμε μπορούμε. Το έχουμε κάνει το 1981, το έχουμε κάνει το 1993, όταν και πάλι βρεθήκαμε στη στενωπό μιας δημοσιονομικής κρίσης. Το αποδείξαμε με την ένταξή μας στην ΟΝΕ το 2000.

Έχουμε οργανώσει με τη μεγαλύτερη επιτυχία τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ξέρουμε και μπορούμε. Και είναι φαίνεται η μοίρα της δικής μας παράταξης, να αναλαμβάνει τις ευθύνες αυτής της χώρας στις μεγάλες της κρίσεις. Και σε αυτή την σημερινή ιστορική στιγμή, θα πετύχουμε. Μαζί μπορούμε να κάνουμε πράξη τις μεγάλες τομές της χώρας μας.

Είναι ορισμένες στιγμές στην ιστορία ενός έθνους, που οι επιλογές του το καθορίζουν για τις επόμενες δεκαετίες, για τις επόμενες γενιές. Σήμερα, διανύουμε το μικρό αυτό διάστημα που ορίζει μια τέτοια στιγμή. Και είναι ώρα να δώσουμε τα χέρια όλοι μαζί για να πάμε μπροστά.

Γι’ αυτό σας κάλεσα όλους τους εκπροσώπους της κοινωνίας, να ξεκινήσουμε αυτή τη γόνιμη διαδικασία. Εμείς, από τη μεριά μας, ανοίγουμε τα θέματα, τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, κάνουμε πράξη τις πολιτικές που έχει ανάγκη η χώρα.

Ζητώ και από εσάς, τους φορείς της κοινωνίας, τους ίδιους τους πολίτες, τους συνδικαλιστές, τους επιχειρηματίες, να κάνετε και εσείς το δικό σας βήμα προς το μέλλον. Η καταπολέμηση της διαφθοράς χρειάζεται μέτρα από το κράτος, χρειάζεται όμως και υπαλλήλους με ευσυνειδησία. Πολίτες που τη στηλιτεύουν.

Η καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής χρειάζεται μέτρα για τη λειτουργία της αγοράς εργασίας, χρειάζεται όμως και επιχειρηματίες με επίγνωση του κοινωνικού τους ρόλου, θα έλεγα σήμερα πατριωτικού ρόλου, μπροστά σε αυτό το τεράστιο χρέος της χώρας μας.

Θέλουμε συμμάχους στην προσπάθεια για να αλλάξουμε την Ελλάδα. Και οι σύμμαχοί μας δεν μπορεί παρά να είναι οι ίδιοι οι πολίτες, οι εργαζόμενοι, οι υγιείς επιχειρήσεις και επιχειρηματίες, οι δημιουργικές δυνάμεις, που θέλουν να σηκώσουν την Ελλάδα ψηλότερα, να βλέπουν να πηγαίνει η ζωή μπροστά. Και σε αυτή την πορεία θα βαδίσουμε μαζί.

Δεν μιλάμε για μερεμέτια, μιλάμε για πραγματικά ριζικές τομές. Δεν μιλάμε ούτε για «ήπια προσαρμογή», ούτε για «σκληρά μέτρα» επί δικαίων και αδίκων. Μιλάμε για δίκαιες ανατροπές παντού. Με την Πολιτεία να δίνει πρώτη το καλό παράδειγμα, διότι αλλιώς κανείς δεν θα ακολουθήσει.

Και πολλές επιλογές μας θα είναι επώδυνες. Όλοι πρέπει να ξεβολευτούμε, από πρακτικές και αντιλήψεις που θεωρούμε συνηθισμένες, ενώ σε μια ευνομούμενη χώρα δεν θα υπήρχαν. Παράλληλα, θα προστατέψουμε τα ασθενέστερα στρώματα και τη μεσαία τάξη.

Ο καθένας πρέπει να σηκώσει το βάρος σύμφωνα με τις δυνατότητές του. Ήρθαμε να στήσουμε το κοινωνικό κράτος, όχι να το γκρεμίσουμε. Ήρθαμε να άρουμε αδικίες, όχι να προσθέσουμε και άλλες. Ήρθαμε να καταργήσουμε προνόμια, για να διασφαλίσουμε δικαιώματα για όλους. Και δώσαμε ήδη ένα σαφές στίγμα πως δεν είμαστε άλλη μια κυβέρνηση διαχείρισης, αλλά μια κυβέρνηση ριζικών αλλαγών.

Αλλάζουμε το πρότυπο διακυβέρνησης. Ξεκινώ με την ανάπτυξη, διότι είναι βασικό να υπάρχει ανάπτυξη, για να μπορεί να επιτευχθεί ακόμα και η δημοσιονομική μας ισορροπία.

Ενισχύσαμε τους ασθενέστερους, με την έκτακτη ενίσχυση αλληλεγγύης, με την αύξηση του επιδόματος ανεργίας, με την αύξηση των αγροτικών συντάξεων. Τονώσαμε δημόσιες επενδύσεις και επενδύσεις στην παιδεία και την υγεία.

Χρηματοδοτήσαμε προγράμματα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για να βρίσκουν οι νέοι μας εργασία ευκολότερα. Αυτά είναι ορισμένα από τα πρώτα μέτρα που προωθούμε στις πρώτες 100 μέρες της διακυβέρνησής μας. Με αύξηση των δημοσίων επενδύσεων για την αναθέρμανση της οικονομίας και την ενίσχυση της ανάπτυξης. Με αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ σε αγρότες, από το 7% στο 11%. Επενδύοντας ένα δις επιπλέον στην παιδεία. Με πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού στα Νοσοκομεία. Και αυτά, παρά τις πρωτοφανείς δυσκολίες που έχουμε.

Είναι απόφασή μας να στηρίξουμε τους αδύναμους, την οικονομία, την παραγωγή, την ανάπτυξη. Και δεν είναι ο εύκολος δρόμος των υποσχέσεων, όπως κάποιοι λένε. Είναι ο δύσκολος δρόμος που πρέπει να διανύσει μια κυβέρνηση, που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας στη δυσκολότερη στιγμή της μεταπολίτευσης.

Όπως είπα, κύριος στόχος είναι η ανάπτυξη που παράγει εισόδημα. Και αν η μόνη πηγή εισοδημάτων της χώρας μας είναι τα αυξανόμενα δημόσια χρέη και όχι η ανάπτυξη, τότε κάθε προσπάθεια μείωσης των δαπανών θα αφαιρεί εισόδημα. Κάθε προσπάθεια αποκατάστασης της οικονομικής δικαιοσύνης μέσα από το φορολογικό σύστημα θα οδηγεί στην αναδιανομή μιας ολοένα και μικρότερης πίτας.

Η αλλαγή του προτύπου της χώρας, του παραγωγικού προτύπου της χώρας, του αναπτυξιακού προτύπου της χώρας, η ανάγκη για το πέρασμα σε μια νέα πορεία πράσινης ανάπτυξης, που θα δημιουργήσει νέο εθνικό πλούτο και θέσεις εργασίας, είναι ακόμα πιο επιτακτική σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

Αποτελεί βασικό μας στοίχημα. Στοίχημα, για το οποίο θα συζητήσουμε, σε λίγες μέρες στην Κοπεγχάγη, όλη η Διεθνής Κοινότητα, είναι στοίχημα η Ελλάδα να πρωτοπορήσει, γιατί έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα γι’ αυτό το νέο μοντέλο ανάπτυξης που ανατέλλει σήμερα στον πλανήτη μας.

Γι’ αυτό, αξιοποιούμε όλα τα αναπτυξιακά εργαλεία για την ανάταξη της οικονομίας το 2010. Ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, με την προώθηση νομοσχεδίου για τη ρύθμιση επιχειρηματικών και επαγγελματικών οφειλών και με τις απαραίτητες αλλαγές στον Τειρεσία.

Πριν το τέλος του χρόνου κατατίθεται σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων. Αυξάνουμε τον προϋπολογισμό του ΤΕΜΠΜΕ. Εξοφλούμε σταδιακά τις εκκρεμότητες του ελληνικού Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις από τον Αναπτυξιακό Νόμο. Στηρίζουμε την αγοραστική αλλά και την επενδυτική ζήτηση και αυξάνουμε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε να ξεπεράσει τα 10 δις, δηλαδή το 4,2% του ΑΕΠ.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2010, προωθούμε δύο σημαντικές τομές, ώστε το ΕΣΠΑ, ένα ισχυρό όπλο 26 δις ευρώ, να γίνει η ατμομηχανή της ανάπτυξης και η βάση για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στην οικονομία μας.

Πρώτον, απλοποιούμε και αποκεντρώνουμε ριζικά όλες τις διαδικασίες υλοποίησης του ΕΣΠΑ. Δεύτερον, προχωράμε στον στρατηγικό αναπροσανατολισμό του ΕΣΠΑ σε δράσεις πράσινης ανάπτυξης, ανθρώπινου δυναμικού, θέσεων εργασίας, εκπαίδευσης και κοινωνικής συνοχής.

Αλλάζουμε μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2010 τον Αναπτυξιακό Νόμο, ώστε να στηρίζει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, να στηρίζει την καινοτομία, την εξαγωγική δραστηριότητα και την πράσινη επιχειρηματικότητα. Αλλάζουμε δηλαδή όλο το πλαίσιο που διέπει την άσκηση της επιχειρηματικότητας.

Στόχος μας είναι η προσέλκυση παραγωγικών επενδυτικών κεφαλαίων και η στροφή στην πράσινη ανάπτυξη. Βασικό μέλημα του διαλόγου που εμείς θέλουμε να κάνουμε μαζί σας είναι και αυτό, να προχωρήσουμε για να δούμε πώς θα προσελκύσουμε όλο και περισσότερες επενδύσεις στη χώρα μας, με τις απαραίτητες αλλαγές. Όπως για παράδειγμα το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί το πρώτο δίμηνο του 2010, που θα άρει τα αντικίνητρα, δηλαδή όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για την πραγματοποίηση επενδύσεων, την ίδρυση, αδειοδότηση και λειτουργία επιχειρήσεων.

Πάμε σε υπηρεσίες μιας στάσης, τα λεγόμενα «one stop shop», με την αξιοποίηση των υποδομών που ήδη έχουν αναπτυχθεί από τα Επιμελητήρια της χώρας. Στόχος είναι να μειωθεί δραστικά, σε λιγότερες από 15 μέρες, ο χρόνος ίδρυσης μιας επιχείρησης, προσεγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Μεγάλη τομή για το βιώσιμο αναπτυξιακό προσανατολισμό της οικονομίας αποτελεί και η δημιουργία Ταμείου Αναχρηματοδότησης της Οικονομίας, ουσιαστικά μιας Τράπεζας, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2010. Θα συμμετέχει χρηματοδοτικά μαζί με ιδιωτικά κεφάλαια σε οικονομικά βιώσιμα επενδυτικά σχέδια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή, για να μπορέσουμε να επενδύσουμε στην πράσινη ανάπτυξη.

Αστικές αναπλάσεις, διαχείριση αποβλήτων, ανάδειξη των λιμανιών σε πόλους παροχής υπηρεσιών, συμμετοχή σε μεγάλα ενεργειακά δίκτυα, νέες παραγωγικές δραστηριότητες και τεχνολογίες αιχμής, είναι αυτά που θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανάταση και ανάταξη της οικονομίας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Τέλος, όπως έχουμε δεσμευτεί, θα ανοίξουμε ένα μεγάλο διάλογο για τα κλειστά επαγγέλματα, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε την ορθή και κοινωνικά δίκαιη λειτουργία του ανταγωνισμού.

Για το κοινωνικό κράτος, βασικός στόχος μας είναι η ανασύσταση αυτού του κοινωνικού κράτους, που ουσιαστικά δεν έχουμε, ή που έχουμε με ελλειμματικό και σπάταλο τρόπο στη χώρα μας.

Ξεκινήσαμε ήδη ένα μεγάλο διάλογο για το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας, γιατί καθήκον μας είναι να μην κλείνουμε τα μάτια μπροστά στα προβλήματα, αλλά να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να εγγυηθούμε τις συντάξεις των Ελλήνων πολιτών στο μέλλον. Να εγγυηθούμε την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Ο διάλογος έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ο σχεδιασμός του αρμόδιου Υπουργείου είναι να καταλήξουμε σε νομοθετικές ρυθμίσεις μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2010.

Ένα θέμα που αφορά και στο ασφαλιστικό μας σύστημα, αλλά και ευρύτερα σε μια ανομία στη χώρα μας, είναι το ζήτημα των μεταναστών. Έχουμε ένα τεράστιο απόθεμα εργατικού δυναμικού, που πολλές φορές βιώνει λάθρα, αδήλωτα, σε κυκλώματα εμπορίας, και αποδυναμώνει ακόμα περισσότερο το ασφαλιστικό σύστημα, στερώντας και ζωτικούς πόρους. Εδώ, πρέπει επίσης να μπει τάξη.

Ευθύνη, πρωτίστως της Πολιτείας και των κοινωνικών εταίρων, είναι να σεβαστούμε τα δικαιώματά τους. Προς την κατεύθυνση αυτή, καθιστούμε σαφές ότι οι εργασιακοί και ασφαλιστικοί νόμοι αφορούν και τους αλλοδαπούς που εργάζονται στην Ελλάδα χωρίς νόμιμη διαμονή.

Η αγορά εργασίας δεν είναι σκλαβοπάζαρο. Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας οφείλει να εξετάζει καταγγελίες, ακόμα και αν αυτές προέρχονται από μη νόμιμους αλλοδαπούς. Ο μετανάστης δεν μπορεί να τιμωρείται με απώλεια της άδειάς του, όταν ο εργοδότης δεν καταβάλλει τις προβλεπόμενες εισφορές.

Παράλληλα, προχωράμε σε ταχεία υιοθέτηση της κοινοτικής οδηγίας για κυρώσεις και μέτρα κατά εργοδοτών, που απασχολούν παράνομα διαμένοντες αλλοδαπούς. Στο πλαίσιο αυτό, πιστεύω ότι θα βάλουμε μια τάξη, μια τάξη που θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, αλλά και θα ενισχύσει τα Ασφαλιστικά Ταμεία με σημαντικούς πόρους από ένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων που σήμερα δεν καταγράφονται στο σύστημά μας.

Η πολιτική μας στον κρίσιμο τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας, ξεκινά άμεσα, με τη δραστική καταπολέμηση της σπατάλης σε δαπάνες για φάρμακα και στις προμήθειες των νοσοκομείων. Είναι άμεση προτεραιότητα, δεν μπορούμε να περιμένουμε την τετραετία. Μπορούμε και θα πετύχουμε την εξοικονόμηση πολύ σημαντικών πόρων, καταπολεμώντας και εδώ την ανομία και τη διαφθορά. Πόροι που θα χρησιμοποιηθούν για να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας στους Έλληνες πολίτες.

Στο χώρο της παιδείας, και γνωρίζετε τη σημασία που έχω δώσει σ’ όλη μου τη ζωή σ’ αυτό τον τομέα, είναι πολλά αυτά που πρέπει ν’ αλλάξουν. Δεν είναι η ώρα να σας καταγράψω όλες τις πολιτικές. Όμως, δεν μπορεί να έχουμε μια παιδεία, που όλο και κατρακυλά στους δείκτες σε ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο. Δεν μπορούμε να μιλάμε για δωρεάν παιδεία, ενώ πληρώνει μεγάλα ποσά η κάθε ελληνική οικογένεια.

Δεν μπορούμε να μιλάμε για ένα εκπαιδευτικό σύστημα, που είναι ακόμα αναχρονιστικό και δεν συνδυάζεται με το παραγωγικό μοντέλο που σχεδιάζουμε για αύριο, την πράσινη ανάπτυξη. Χρειάζεται να κάνουμε μεγάλες αλλαγές, από το ηλεκτρονικό σχολείο μέχρι το ηλεκτρονικό βιβλίο. Να κάνουμε το σχολείο χώρο καινοτομίας, κριτικής σκέψης και παραγωγικής δράσης.

Και αυτό το δικαιούνται οι νέοι, οι νέοι οι οποίοι θα συμβάλλουν, είμαι σίγουρος, σε όλες αυτές τις μεγάλες αλλαγές που τους αφορούν και άμεσα και στο μέλλον.

Τα χρήματα του Ελληνικού λαού για το κοινωνικό κράτος πρέπει να χρησιμοποιηθούν σωστά. Αλλά για να χρησιμοποιηθούν σωστά, πρέπει πρώτα απ’ όλα να φτιάξουμε και το ίδιο το κράτος. Πρέπει να λειτουργεί το κράτος. Και αυτό είναι το βασικό μας μέλημα. Πρώτος μας εχθρός, η πελατειακή συγκρότηση αυτού του κράτους. Και κύριός μας σύμμαχος, ο πολίτης.

Βάζουμε ξεκάθαρους στόχους και τους αξιολογούμε με αντικειμενικά στοιχεία. Πώς και πόσο κάναμε τη ζωή του Έλληνα πιο εύκολη με τα μέτρα μας, πιο δίκαιη. Πόσο κοστίζει στον Έλληνα πολίτη το κάθε μέτρο και πώς θα μας πάει μπροστά ως χώρα. Δίνουμε το στίγμα με την ανεξάρτητη πια Στατιστική Υπηρεσία, ώστε να μπορεί να συνδεθεί η πολιτική μας με την αξιολόγηση και τη λογοδοσία σ’ εσάς τους πολίτες, τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Τραβήξαμε οριστική και αμετάκλητη γραμμή, οριστικά τελειώνοντας με τις πελατειακές προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ. Δεν θα ξαναϋπάρξουν ψευδεπίγραφες, δήθεν συμβάσεις έργου. Η απόφαση αυτή βάζει οριστικό τέλος στο πιο μαύρο κεφάλαιο των πελατειακών σχέσεων. Και όποιος νομίζει ότι η χώρα μπορεί να συνεχίσει έστω και μια μέρα με το φαύλο καθεστώς των εξαιρέσεων, που μας οδήγησε ως εδώ, ας αναλάβει τις ευθύνες του.

Είπαμε επίσης, «όχι άλλα Βατοπέδια», γιατί δεν τα αντέχει η Δημοκρατία, δεν τα αντέχει η οικονομία μας και μας προσβάλλουν όλους. Γι’ αυτό είπαμε: Όλα στο φως. Καμιά απόφαση στο σκοτάδι. Κάθε ευρώ που φεύγει από το δημόσιο Ταμείο θα είναι ορατό στο δημόσιο έλεγχο. Το κάναμε ήδη πράξη με το νομοσχέδιο που αναρτά τις υπογραφές όλων των δημοσίων λειτουργών, βεβαίως και των Υπουργών στο διαδίκτυο, για να σπάσουμε την ομερτά της αδιαφάνειας.

Επόμενο ιστορικό μας βήμα είναι ο νέος εκλογικός νόμος, για να περιορίσουμε δραστικά τις εκλογικές δαπάνες και κάθε μορφής διαμεσολαβητές, αλλά και το μαύρο πολιτικό χρήμα. Ξέρουμε κι εδώ ότι δεν πάει άλλο. Ήρθε η ώρα ν’ ανατρέψουμε το σύστημα και να πάμε μπροστά, σε ένα άλλο σύστημα που εκφράζει πιο γνήσια, πιο ανεπηρέαστα και με ακεραιότητα τη βούληση του Έλληνα πολίτη.

Κυρίες και κύριοι, η εκθεμελίωση του πελατειακού κράτους αφορά και την ανασύνταξη της Πολιτείας. Πέραν της εμπέδωσης ενός αυτόνομου πολιτικού συστήματος λογοδοσίας, απαιτείται η οικοδόμηση ενός κράτους που τοποθετεί τον πολίτη στο επίκεντρο. Αυτή είναι η αφετηρία της νέας αρχιτεκτονικής για τη Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση στη χώρα μας, την οποία προωθούμε και θα ολοκληρώσουμε έγκαιρα, έτσι ώστε στις 14 Νοεμβρίου του 2010 να εκλέξουμε τους νέους Δημάρχους και Περιφερειάρχες.

Με την αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η κεντρική Διοίκηση του κράτους απελευθερώνεται, αφιερώνεται στην επιτελική σχεδιαστική, συντονιστική και ελεγκτική δράση. Το Δημόσιο εξοικονομεί τεράστιους πόρους από τη μείωση των βαθμών της Διοίκησης σε 3, από 5 που είναι σήμερα. Ξεκινά να λειτουργεί με επίκεντρο τις ανάγκες του πολίτη, αλλά και την εξεύρεση λύσεων στα καθημερινά προβλήματά του.

Βοηθά επίσης την επιχειρηματικότητα και την επένδυση. Είναι μια τεράστια τομή, που θα προσαρμόσει το διοικητικό μας μοντέλο στα πρότυπα ενός σύγχρονου κράτους.

Η διαφθορά βεβαίως είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα του κράτους. Γι’ αυτό, λαμβάνουμε άμεσα, αποφασιστικά μέτρα καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος, των μεγάλων υποθέσεων αδιαφάνειας, φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίας. Το συντονισμό σε αυτό τον τομέα, για το οικονομικό έγκλημα, θα αναλάβει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, γιατί η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, το οποίο θα έχει συνεργασία κατά περίπτωση με τα συναρμόδια Υπουργεία.

Οι ειδικοί μας στόχοι για το 2010 είναι η καταπολέμηση της μάστιγας της λαθρεμπορίας καυσίμων, που κοστίζει πολλά δισεκατομμύρια - ο αριθμός που λέγεται είναι 5 δισεκατομμύρια ευρώ - στο Δημόσιο κάθε χρόνο.

Η καταπολέμηση της σπατάλης και της ανομίας στα νοσοκομεία.

Η καταπολέμηση του μεγάλου, οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος όπου κι αν υπάρχει, ιδιαίτερα αυτά που σχετίζονται με κάθε μορφής λαθρεμπορία.

Η καταπολέμηση της διαφθοράς στο Δημόσιο με αποφασιστικά μέσα και την αξιοποίηση όλων των σύγχρονων τεχνολογιών.

Θα αποδείξουμε στην πράξη πως λεφτά υπάρχουν. Υπάρχουν σε πολλές μεριές. Και αυτά τα λεφτά θα πηγαίνουν σε βασικές προτεραιότητες για τον Έλληνα πολίτη. Όχι για τις παρασιτικές, πελατειακές ανάγκες ή για τη διαφθορά.

Επειδή είναι κυρίαρχο αυτό το ζήτημα και θα έλεγα, και πέραν των κομμάτων, το θέμα της διαφάνειας και της καταπολέμησης της διαφθοράς θα είναι στο επίκεντρο της συνάντησης αύριο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τους πολιτικούς αρχηγούς, για μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση.

Θα καταθέσω πολύ συγκεκριμένες προτάσεις και θα ζητήσω από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να αναλάβουν ο καθένας τη δική του ευθύνη. Εμείς αναλάβαμε τις δικές μας. Ελπίζω να κάνουν όλοι το ίδιο. Είναι εντολή του λαού, στις 4 του Οκτώβρη. Η εντολή που μας έδωσε ήταν να τελειώνουμε με αυτά που έφεραν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής: Την πελατειακή νοοτροπία, την αδιαφάνεια, τη διαφθορά. Και αυτή την εντολή, εμείς την τιμούμε.

Κυρίες και κύριοι, θέλω να κλείσω με το μεγάλο κεφάλαιο των δημοσιονομικών της οικονομίας μας. Και θα είμαι αρκετά λεπτομερής, αν και πολλά απ’ αυτά ίσως να τα έχετε ακούσει, άλλα ίσως όχι, που εξειδικεύουν τις πολιτικές μας, που αντιμετωπίζουν ακριβώς το δημοσιονομικό πρόβλημα με έναν δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο, διότι είναι σημαντικό αυτές να αποτελέσουν κατευθύνσεις για όλα τα Υπουργεία και δεσμεύσεις της κυβέρνησής μας, αλλά και όλων μας, έναντι του Ελληνικού λαού, και για την αξιοπιστία απέναντι στις διεθνείς οικονομικές σήμερα συνθήκες που αντιμετωπίζουμε, την οικονομική κρίση.

Με τον Προϋπολογισμό του 2010 κάνουμε ένα πρώτο βήμα. Στόχος μας είναι να μειωθεί το έλλειμμα σχεδόν 4 μονάδες του ΑΕΠ το 2010, πάνω δηλαδή από 8 δισεκατομμύρια ευρώ: 4 δις από εξοικονόμηση σπατάλης και μείωση δαπανών, και 4 δις από αύξηση εσόδων.

Χρησιμοποιούμε ως επί το πλείστον μόνιμα μέτρα, άρα και μέτρα που είναι βιώσιμα και για άλλα προϋπολογιστικά έτη. Χωρίς να αυξήσουμε το φορολογικό βάρος στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, θέτουμε ένα πολύ συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μείωσης του ελλείμματος και αποκλιμάκωσης του χρέους.

Το έλλειμμα θα είναι κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ πριν το τέλος της πρώτης τετραετίας διακυβέρνησης από το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, το 2013. Θα το πετύχουμε με διαρθρωτικά και μόνιμα μέτρα και με πολιτικές που θα αποδίδουν όφελος τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ κάθε χρόνο.

Ξεκινάμε με 9% το 2010, κάτω από 7% το 2011, κάτω από 5% το 2012 και κάτω από 3% το 2013. Το δημόσιο χρέος θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται, το αργότερο από το 2012. Θα το πετύχουμε μέσα από την ανάπτυξη, αλλά και την επιστροφή του Προϋπολογισμού σε πρωτογενή πλεονάσματα. Το τετραετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αυτό το Πρόγραμμα που εμείς έχουμε χρέος να το καταθέσουμε τον Ιανουάριο του 2010, θα αποτυπώνει ακριβώς αυτούς τους στόχους: Τον οδικό μας χάρτη.

Είναι μια στρατηγική που θα καταθέσουμε, με πρωτοβουλίες για μια βιώσιμη δημόσια οικονομική πολιτική της κυβέρνησής μας. Θα είναι όμως παράλληλα κι ένα ευρύτερο πρόγραμμα αλλαγών, για την ανάπτυξη και την εξυγίανση της οικονομίας μας.

Στον Προϋπολογισμό του 2010, το έλλειμμα θα μειωθεί όπως είπα κατά 8 δις ευρώ, ισόποσα, από μείωση σπατάλης και ενίσχυση των εσόδων.

Οι άμεσες πολιτικές για το νοικοκύρεμα είναι η μείωση των λειτουργικών δαπανών του κράτους κατά 10%, κυρίως από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών κατά 25%. Περιορισμός της ανεξέλεγκτης σπατάλης στα Ασφαλιστικά Ταμεία και ενίσχυση των μηχανισμών είσπραξης, ώστε να μειωθούν οι ανάγκες πρόσθετης χρηματοδότησης κατά 10%.

Αναστολή προσλήψεων για το 2010, με εξαίρεση Παιδεία, Υγεία και Ασφάλεια. Μία πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις στο Δημόσιο από το 2010. Περιορισμός μέχρι και κατά το 1/3 των συμβάσεων εργασίας στους περισσοτέρους τομείς του δημόσιου τομέα. Μισθολογικές αυξήσεις στο Δημόσιο που καλύπτουν τον πληθωρισμό.

Όπως έχουμε πει, για όσους έχουν αποδοχές άνω των 2.000 ευρώ το μήνα, θα δοθεί μόνο η μισθολογική ωρίμανση, με τρόπο που θα διευκρινιστεί με την εισοδηματική πολιτική, που θα ανακοινωθεί στην αρχή του 2010. Περικοπή της δαπάνης για επιδόματα στο Δημόσιο κατά 10%. Κλείσιμο του 1/3 των Γραφείων ΕΟΤ στο εξωτερικό. Κλείσιμο όλων των Γραφείων Τύπου στο εξωτερικό, με ενσωμάτωσή τους στις Πρεσβείες.

Μείωση εξοπλιστικών προγραμμάτων το 2011 και 2012. Μείωση κατά 50% τόσο στις αμοιβές μελών Διοικητικών Συμβουλίων σε ΔΕΚΟ όσο και στον αριθμό των μελών.

Πλαφόν στις αμοιβές διευθυντικών στελεχών σε ΔΕΚΟ. Μείωση τουλάχιστον κατά 10% στις αμοιβές που ισχύουν σήμερα για διευθυντικά στελέχη σε ΔΕΚΟ.

Όλα τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα θα δημοσιεύουν Ισολογισμούς, σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα και υπογεγραμμένους από Ορκωτό Λογιστή. Αυτό το παράδειγμα της δημοσιονομικής προσπάθειας θα το δώσει και η ίδια η πολιτική ηγεσία της χώρας, η κυβέρνηση, οι Υπουργοί και τα μέλη του Κοινοβουλίου.

Παράλληλα, θα εφαρμόζουμε από το 2011 πολυετείς προγραμματικούς Προϋπολογισμούς.

Έχω δώσει εντολή σε όλους τους Υπουργούς να ετοιμάσουν ως τα τέλη Ιανουαρίου έναν τριετή Προϋπολογισμό για το Υπουργείο τους, με ετήσια μείωση συνολικών δαπανών κάθε χρόνο, καθώς και προτάσεις για δραστικές συγχωνεύσεις και καταργήσεις σε Οργανισμούς του Δημοσίου.

Τέλος, οι ελεγχόμενες - άμεσα ή έμμεσα - από το Δημόσιο Τράπεζες δεν θα δώσουν μπόνους σε υψηλόβαθμα στελέχη τους, ακόμα και μετά την επιστροφή των χρημάτων του Δημοσίου.

Είναι καιρός να εγκαταλείψουν συμπεριφορές και αμοιβές μεγαλοστελεχών που προκαλούν. Έχουμε όλοι να σηκώσουμε το βάρος αυτής της κρίσης. Και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να γίνει το ίδιο και στις ιδιωτικές Τράπεζες. Δεν μπορούμε να το νομοθετήσουμε, δεν μπορούμε να τους το απαγορεύσουμε, μπορούμε όμως να φορολογήσουμε τα μπόνους των στελεχών. Και αυτό θα κάνουμε, με συντελεστή 90%.

Παράλληλα, από το πρώτο εξάμηνο του 2010, μπαίνει διπλογραφικό σύστημα καταγραφής προμηθειών σε όλα τα Νοσοκομεία. Θα εφαρμόσουμε αποκεντρωμένες διαδικασίες ηλεκτρονικών προμηθειών. Για όλες τις προμήθειες θα είναι ανοιχτές οι διαδικασίες στο διαδίκτυο. Ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα Ταμεία, έως ότου φτάσουμε σε μια κάρτα υγείας ή κάρτα πολίτη, όπου όλα αυτά τα στοιχεία θα περνάνε πια ηλεκτρονικά.

Αλλάζουμε τον τρόπο προμήθειας φαρμάκων, με επαναφορά της λίστας. Θα μπουν Ορκωτοί Λογιστές στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Για την εμπέδωση της διαφάνειας, οι δαπάνες όλων των Υπουργείων θα αξιολογηθούν από μηδενική βάση.

Από τον Ιανουάριο του 2010, θα γίνεται μηνιαίος έλεγχος και προγραμματισμός δαπανών. Και οι πολίτες θα μπορούν να παρακολουθούν την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο διαδίκτυο. Όλη η εκτέλεση του προϋπολογισμού θα αναρτάται στο διαδίκτυο.

Θα λειτουργήσει ενιαία αρχή πληρωμής όλων των μισθών στο Δημόσιο έως τα μέσα του 2010, για τον έλεγχο της δαπάνης σε μισθούς. Δεν μπορεί το κάθε Υπουργείο, ο κάθε Οργανισμός, η κάθε Υπηρεσία να πληρώνει ξεχωριστά τους μισθούς.

Θα νομοθετήσουμε «δημοσιονομικούς κανόνες» για τον έλεγχο των δαπανών και τη διαφάνεια και νέο τρόπο έγκρισης και παρακολούθησης του προϋπολογισμού από τη Βουλή. Θα συσταθεί στη Βουλή Σώμα Ελεγκτών εκτέλεσης του προϋπολογισμού και των δαπανών, στο πρότυπο αντίστοιχων άλλων χωρών.

Και βεβαίως, με την ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας θα εγγυηθούμε τη διαφάνεια και την αξιοπιστία στα στατιστικά και δημοσιονομικά στοιχεία, ως οφείλουμε πρώτα απ’ όλα στους Έλληνες πολίτες, και βεβαίως διεθνώς.

Όσο σημαντική είναι η συγκράτηση των δαπανών και οι νέοι κανόνες διαφάνειας, άλλο τόσο είναι η ανάγκη για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Να επιμεριστούν δίκαια τα βάρη στους Έλληνες πολίτες.

Γι’ αυτό, ξεκινάμε τον διάλογο για τη ριζική ανατροπή του φορολογικού συστήματος στη χώρα μας. Να πάψει να είναι άδικο, αναποτελεσματικό. Να πάψει να υπάρχει και η τεράστια διαφθορά. Να πάψει να συσσωρεύει βάρη στον μισθωτό, τον συνταξιούχο, τον συνεπή επιχειρηματία. Και να αφήνει στο απυρόβλητο τους έχοντες και κατέχοντες, να αφήνει ανεξέλεγκτη και τη φοροδιαφυγή, που όμως πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλοι μας. Έχουμε όλοι μας χρέος, από την μεγάλη επιχείρηση μέχρι τον κάθε πολίτη, να αντιμετωπίσουμε, μέσα πάντα από ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, αυτό το ζητούμενο.

Τηρώντας λοιπόν τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις για τις μεγάλες τομές στη φορολογία, προχωράμε με ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα.

Εφαρμογή από το 2010 της προοδευτικής φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών με υψηλότερο αφορολόγητο.

Κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης για όλα τα εισοδήματα, για όλα τα μισθολογικά επιδόματα του Δημοσίου.

Κατάργηση χαριστικών φοροαπαλλαγών.

Φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών στα φυσικά πρόσωπα.

Φορολόγηση της υπεραξίας από βραχυχρόνιες χρηματιστηριακές συναλλαγές με συμψηφισμό πάντα των ζημιών.

Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Κωδικοποίηση και απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας.

Λογιστικός προσδιορισμός όλων των εισοδημάτων.

Αποτελεσματικός έλεγχος όλων των ενδοομιλικών συναλλαγών.

Φορολόγηση των συναλλαγών με εξωχώριες (off shore) εταιρείες.

Ηλεκτρονική παρακολούθηση της αγοράς των καυσίμων για την πάταξη του λαθρεμπορίου.

Υποχρέωση διατήρησης επαγγελματικών λογαριασμών στις Τράπεζες, διασύνδεση αυτών των λογαριασμών με τα πληροφοριακά συστήματα και πρόσβαση σε αυτά των φορολογικών υπηρεσιών.

Στο σχέδιο νόμου για τη φορολογία, που θα προκύψει από τη διαβούλευση στις αρχές του έτους, θα προχωρήσουμε και σε περαιτέρω σημαντικές κινήσεις, όπως είναι το πόθεν έσχες, το σύστημα έκπτωσης φόρων μέσω αποδείξεων, η κατάρτιση προγράμματος διασταυρώσεων στη διεξαγωγή φορολογικών ελέγχων, η δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο των στοιχείων εισοδημάτων και φόρου από εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερα επαγγέλματα, ο έλεγχος πόθεν έσχες σε όλους τους εφοριακούς και η παύση καθηκόντων σε όσους αποδεικνύεται ότι δεν δικαιολογούνται τα περιουσιακά τους στοιχεία από τα εισοδήματά τους.

Τέλος, εμείς θέλουμε να διατηρήσουμε εκείνες τις κρατικές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι ζωτικές για την οικονομία μας, κάτω από τον έλεγχο του κράτους, αλλά θα προχωρήσουμε σε μετοχοποιήσεις και αποκρατικοποιήσεις σε εκείνες που δεν χρειάζεται το κράτος να ελέγχει.

Θα δημιουργήσουμε και θα μετοχοποιήσουμε στην κεφαλαιαγορά εταιρία συμμετοχών του Δημοσίου, με ένα πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, με τη δημιουργία ενός «καλαθιού» αξιοποιήσιμων ακινήτων του Δημοσίου, διότι έχουμε σημαντικό πλούτο αλλά πρέπει να αξιοποιηθεί και να εισαχθεί ακόμα και αυτή, όπου χρειάζεται, στην κεφαλαιαγορά. Επίσης, με την ενιαία και επαγγελματική διαχείριση - επαγγελματική διαχείριση, το τονίζω αυτό - διότι θυμόμαστε τι έγινε με τα τοξικά ομόλογα στα Ταμεία. Επαγγελματική, ενιαία και διάφανη διαχείριση της περιουσίας των Ασφαλιστικών Ταμείων και τιτλοποίηση εσόδων από τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Κυρίες και κύριοι, θα μας ήταν εύκολο να χρησιμοποιήσουμε την ευρεία μας πλειοψηφία, αυτήν που έχουμε στην Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, και να περάσουμε μέτρα και πολιτικές χωρίς κανένα διάλογο, χωρίς καμία διαβούλευση. Δεν το κάνουμε. Και δεν το κάνουμε συνειδητά.

Η έλλειψη διαβούλευσης είναι συνταγή αποτυχίας. Πιστεύω και πιστεύουμε βαθιά ότι μια κοινωνία που παίρνει την απόφαση να προχωρήσει, να ανοίξει νέους δρόμους, οφείλει να το κάνει με την κοινωνία συλλογικά, μαζικά, μαζί με τους φορείς της.

Ότι οι νόμοι και οι πολιτικές παίρνουν την ισχύ τους όχι μόνο από τη δύναμη της επιβολής από τις κυβερνήσεις, αλλά από τη δύναμη της νομιμοποίησης της ίδιας της κοινωνίας. Είναι για μας βασική δημοκρατική αρχή. Δυναμώνουν, ενισχύουν, εφαρμόζουν, γίνονται κομμάτι του πολιτισμού μας, όταν αποκτούν την ισχύ τους από την αποδοχή και τη στήριξη της κοινωνίας.

Αυτό που ζητώ από κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα σήμερα είναι τη συμμετοχή τους στις αποφάσεις. Ζητώ να δείξουμε με συγκεκριμένες πράξεις ότι αυτή η χώρα, όλοι μας, είμαστε ένα. Συντεταγμένοι, χτυπάμε τα προβλήματα, αναμορφώνουμε τη χώρα, ανασυγκροτούμε την Ελλάδα, ανοίγουμε μια λαμπρή νέα σελίδα για την πορεία του Ελληνισμού.

Με ενότητα, που είναι σφυρηλατημένη σε μια Εθνική Κοινωνική Συμφωνία. Αποφασισμένοι να κάνουμε ανατροπές τώρα. Αποφασισμένοι να αλλάξουμε πορεία τώρα. Να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη που του αναλογεί. Να αφήσουμε όλοι μας πίσω τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν. Να αλλάξουμε νοοτροπίες και πρακτικές.

Δεσμεύτηκα προσωπικά ότι αυτή η Κυβέρνηση θα κάνει το πρώτο βήμα. Και ήδη έχουμε δώσει σαφές δείγμα. Με τον ίδιο τρόπο θα συνεχίσουμε. Και αν γίνονται λάθη, και θα γίνονται, δεν είναι από αδράνεια.

Τα λάθη γίνονται, στην πρόθεσή μας και στη δυναμική μας να αλλάξουμε τα πράγματα. Αλλά και αυτά τα λάθη, ως δημοκρατική παράταξη, είμαστε πάντα ανοικτοί στην κριτική, για να τα διορθώνουμε και να προχωράμε ακόμα πιο αποτελεσματικά σε αυτή την πορεία.

Το ίδιο όμως οφείλει να κάνει ο καθένας που συμμετέχει στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου. Ο καθένας μας έχει δύναμη, τη δύναμη να αλλάξει την πορεία της ιστορίας μας. Όλοι μας μπορούμε να γίνουμε φορείς της αλλαγής στη χώρα.

Τις επόμενες μέρες τα αρμόδια Υπουργεία, με τη βοήθεια της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, της ΟΚΕ, θα ξεκινήσουν τις επαφές για καθένα από τα μεγάλα θέματα που θα ανοίξουμε μέσα στο 2010. Θέματα ανά Υπουργείο, αλλά και θέματα ευρύτερα.

Η καταπολέμηση της διαφθοράς, η ανάγκη να φέρουμε επενδύσεις, η πράσινη ανάπτυξη, η ανταγωνιστικότητα, το χτύπημα της ανεργίας, είναι μεγάλα θέματα, τα οποία δεν εγκλωβίζονται στα πλαίσια ενός Υπουργείου.

Παρότι ο διάλογος για μας, είναι μια μόνιμη διαδικασία, είναι απαραίτητο να πάρουμε αποφάσεις. Και γι’ αυτό, οι αποφάσεις θα είναι γρήγορες, δεν θα υπάρξει καμία χρονοτριβή. Τέλος Φεβρουαρίου ή και νωρίτερα, κατά περίπτωση, ξεκινάμε την εφαρμογή των αποφάσεων που θα προκύψουν από αυτόν τον κύκλο διαλόγου.

Είμαστε διατεθειμένοι να ακούσουμε όλες τις απόψεις. Και τις δικές σας, μέσα από την ΟΚΕ, και της κοινωνίας, και μέσα από το διαδίκτυο. Όσες προέρχονται και συμπληρώνουν τη δική μας, ξεκάθαρη ατζέντα. Να διορθώσουμε παραλείψεις, να συμφωνήσουμε μαζί τον τρόπο εφαρμογής των πολιτικών μας. Να διαμορφώσουμε μια ευρύτερη συναίνεση, η οποία δεν είναι μόνο συνταγή για την επιτυχία μας, αλλά συνταγή και για την αξιοπιστία μας διεθνώς. Όταν δουν έξω ότι δεν είναι απλώς μια κυβέρνηση, αλλά ότι είναι συντεταγμένα ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, η οποία προχωρά τις μεγάλες αλλαγές, τότε πραγματικά η αξιοπιστία της χώρας μας θα είναι δεδομένη.

Είμαστε αποφασισμένοι να μην κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω στις μεγάλες αλλαγές που έχουμε υποσχεθεί. Αφήνουμε πίσω όσα μας οδήγησαν στη σημερινή κρίση. Προχωράμε στην Ελλάδα της οικονομικής σταθερότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της πράσινης ανάπτυξης, των ίσων ευκαιριών.

Έχουμε τις δυνάμεις, το ξέρετε, το ξέρουμε και θα το αποδείξουμε. Όχι μόνο στον εαυτό μας. Θα το αποδείξουμε σε όλους, που σήμερα μας βλέπουν και πολλές φορές μας λοιδορούν, που δεν μας πιστεύουν. Θα το αποδείξουμε, διότι έχουμε τις δυνάμεις και ξέρουμε ότι όταν θέλουμε μπορούμε.

Και σήμερα θέλουμε. Έχουμε τη βούληση και μαζί μπορούμε. Θα αλλάξουμε εκ βάθρων την Ελλάδα.

Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα πετύχουμε.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ