Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2008

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ Κο ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ.

Ενώ συμβαίνουν εξελίξεις, δραματικές ή μη θα δείξει, πάντως είναι βέβαιο οτι φανερώνουν το επίπεδο των πρωταγωνιστών, εγώ απο ετούτο εδώ το βήμα θα συνεχίσω ακάθεκτος , με όποιο τίμημα την προσπάθεια για την αποκάλυψη της αλήθειας.
Και θα απευθυνθώ στον Υπουργό Υγείας , όχι ως θεσμός όπως π.χ. είναι η ΕΝΕ αλλά ως Νοσηλευτής και πολίτης που θεωρεί οτι θίγεται η αξιοπρέπεια του και υποτιμάται η νοημόσυνη του.
Κύριε Υπουργέ απο τις 19/9/2008 εκκρεμεί εισαγγελική παραγγελία που επέδωσαν τα μέλη της ΠΑΣΟΝΟΠ στην ΕΝΕ και η οποία ως ώφειλε έπρεπε να εκτελεστεί απο τον Εισαγγελέα που την εξέδωσε .
Η Εισαγγελική παραγγελία καλούσε το Δ.Σ. της ΕΝΕ να αποδώσει τον Οικονομικό Απολογισμό της Ένωσης ως απο το νόμο είναι υποχρεωμένοι να δημοσιεύουν προς τα μέλη της ΕΝΕ .
Όι του Δ.Σ. της ΕΝΕ ζήτησαν και πήραν παράταση 2 ημερών και υπεσχέθησαν ενώπιον των αστυνομικών που εκλήθησαν να επιδόσουν την Εισαγγελική παραγγελία , οτι θα την παραδώσουν στους νομίμως αιτούντες που εκείνη την στιγμή ήσαν τα μέλη της ΠΑΣΟΝΟΠ.
Στις 23 / 9/ 08 ο ίδιος εισαγγελέας ανεκοίνωσε στην ΠΑΣΟΝΟΠ πως στο περιφήμικο ελληνικό κράτος δικαίου , η εισαγγελική παραγγελία δεν άμεσα εκτελεστέα αλλά προαιρετική , θα ήθελα να ξέρω αν το ίδιο θα συνέβαινε και σε ανάλογη περίπτωση ενός απλού πολίτη.
Αν τα πράγματα κύριε Υπουργέ , απο την μεριά της ΕΝΕ , η οποία σημειωτέον είναι εποπτευόμενο και άρα ελεγχόμενο όργανο του ΥΥΚΑ, ήσαν ξεκάθαρα , θα κατέφευγαν τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΝΕ σε νομικά τερτίπια ;
Άν δεν υπήρχε κάτι το μεμπτόν , δεν θα ανεκοίνωναν άμεσα τον Οικονομικό απολογισμό ;
Και μιλάμε κύριε Υπουργέ για χρήματα Νοσηλευτών , τα οποία χειρίζεται για λογαριασμό τους και με βάση το έννομο συμφέρον του Νοσηλευτικού κλάδου , το προανεφερθέν ΝΠΔΔ.
Το ποσό που διαχειρίστηκε και διαχειρίζεται η ΕΝΕ ανέρχεται περίπου στα 6.000.000. Ευρώ, χρήματα τα οποία το σύνολο του Νοσηλευτικού κόσμου δεν γνωρίζει μέχρι σήμερα τι ακριβώς έχουν απογίνει.
Και εγώ σας ερωτώ , θίγει ή δεν θίγει η παρούσα κατάσταση το ΥΥΚΑ , τίθεται ή δεν τίθεται ζήτημα χρηστής διαχείρισης , αποτελεί η δεν αποτελεί οσμή σκανδάλου, εκθέτει η δεν εκθέτει την κυβέρνηση η αλλαζονική συμπεριφορά των μελών του Δ.Σ. της ΕΝΕ.
Οφείλετε Κύριε Υπουργέ να διατάξετε την διενέργεια εξονυχιστικού ελέγχου στα οικονομικά της ΕΝΕ πρώτον για την τήρηση των νόμων και δεύτερον διότι η όλη κατάσταση αγγίζει και το Υπουργείο του οποίου εσείς τελείται πολιτικός προϊστάμενος .
Δεν μπορεί μέλη του Δ.Σ. της και μάλιστα ο ΄Β Αντιπρόεδρος της ΕΝΕ να καταγγέλει μη σύννομη λειτουργία της ΕΝΕ και οι αρχές να κωφεύουν .
Σας παραθέτω επιστολή του προς εσάς και προς τον Γ.Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Κύριο Ρακιτζή.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΝΟΜΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΝΕ

Μπουμπάρης Κων/νος
Β΄Αντιπρόεδρος ΕΝΕ
(Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος)
Τηλ. 6974644486
Θεσ/νίκη 27 Μαΐου 2008
Προς
Yπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Δ. Αβραμόπουλο
Γ. Επιθεωρητή Δημ. Διοίκησης
Κ. Ρακιντζή
Στις 26.7.2007 όπου διενεργήθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου των Νοσηλευτών, με την επωνυμία Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ) που συστάθηκε με τον υπ’ αριθμ. Ν.3252/2004, εκλέχθηκα αντιπρόσωπος στην Κεντρική Διοίκηση της ΕΝΕ. Διαδοχικά και μετά την προβλεπόμενη εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των μελών του 15μελούς Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Διοίκησης, εκλέχθηκα ως Αντιπρόεδρος Β΄ και παραμένω έως σήμερα.
Αφορμή της παρούσης επιστολής, ήταν η σταγόνα που ξέχειλησε το ποτήρι, αποτέλεσε η δήλωση του νομικού συμβούλου της ΕΝΕ που έλαβε χώρα κατά τη διεξαγωγή της ετήσιας συνέλευσης των αντιπροσώπων στις 13.5.2008 στα πλαίσια του 1ου Ετήσιου Συνεδρίου της ΕΝΕ στη Λευκάδα.
Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Αντιπροσώπων συνέβησαν τα εξής:
Η αντιπρόσωπος από την Α΄ΥΠΕ Αττικής, διατύπωσε τη θέση ότι η λειτουργία της ΕΝΕ δεν είναι σύννομη κατά το Νόμο σύστασής της εφόσον δεν έχει τηρηθεί το άρθρο 33, παρ.6 σύμφωνα με το οποίο «Η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή μετά την ανάδειξη των μελών κάθε Περιφερειακού Συμβουλίου παραδίδει σε αυτό το μητρώο του Περιφερειακού Τμήματος μαζί με το 50% των εισπράξεων από τις εγγραφές που έγιναν στη συγκεκριμένη περιφέρεια».
Κατόπιν τούτου, πήρα το λόγο και ερώτησα το νομικό σύμβουλο της ΕΝΕ που παρίστατο στη Συνέλευση να διατυπώσει την επίσημη και επαγγελματική άποψή του περί του θέματος. Η απάντησή του είχε ως εξής: «…όπως ακυρώθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα που κατατέθηκαν κατά της ΕΝΕ από την ΠΟΕΔΗΝ, σχετικά με τη διενέργεια των εκλογών -που έλαβε χώρα 2 χρόνια μετά τη σύστασή της, αντί των 6 μηνών που προέβλεπε ο Νόμος- με τον ίδιο τρόπο θα επιλύσουμε δικαστικά οποιαδήποτε ένσταση κατατεθεί…». Υπονοώντας την ένσταση της συναδέλφου.
Στην πορεία της συζήτησης και μετά από έντονο διάλογο, ακούστηκε η άποψη από το Προεδρείο ότι δεν μπορεί αυτός ο Νόμος να μας κατευθύνει απόλυτα στον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργούμε.
Τονίζω επίσης στο άρθρο 5 παράγραφος 3 του Ν.3252/2004, αναφέρει ότι«Η διοίκηση των εσόδων, εξόδων και κεφαλαίων, καθώς και το λογιστικό της ΕΝΕ διέπονται από τις διατάξεις του Ν.Δ. 496/1974 (ΦΕΚ 204 Ά) ».
Στη διάρκεια περίπου του ενός έτους λειτουργίας της ΕΝΕ πραγματοποιήθηκαν επτά (7) συμβούλια της Κεντρικής Διοίκησης. Στα πέντε (5) συμβούλια στα οποία παρευρέθησα, τόνιζα επανειλημμένα την υποχρέωση τήρησης της λειτουργίας του οργάνου όπως προβλέπει ο Νόμος, καθώς παρατήρησα ότι ως διοίκηση δεν λειτουργούσαμε σύμφωνα με το πνεύμα και τις επιταγές του Νόμου. Ως συνέπεια αυτού, και κατά την προσωπική μου αντίληψη, με τον τρόπο αυτό εκτίθενται όλα τα μέλη του ΔΣ της Κεντρικής Διοίκησης, όλα τα μέλη των ΔΣ των Περιφερειακών Τμημάτων, όπως επίσης και όλο το σώμα των αντιπροσώπων της Γενικής Συνέλευσης.
Τα άρθρα του Νόμου Ν.3252/2004 στα οποία θεωρώ ότι δεν λειτουργούμε σύννομα είναι τα εξής:
α) άρθρο 33, παρ. 6. «Η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή μετά την ανάδειξη των μελών κάθε Περιφερειακού Συμβουλίου παραδίδει σε αυτό το μητρώο του Περιφερειακού Τμήματος μαζί με το 50% των εισπράξεων από τις εγγραφές που έγιναν στη συγκεκριμένη περιφέρεια».
Έως σήμερα, δεν έχει πραγματοποιηθεί παράδοση του μητρώου και των οικονομικών εισφορών σε κανένα περιφερειακό τμήμα.
β) άρθρο 4, παρ.1. «κάθε νοσηλευτής της παρ.2 του άρθρ.3 υποχρεούται να υποβάλλει αίτηση εγγραφής στο περιφερειακό τμήμα της υγειονομικής περιφέρειας στην οποία πρόκειται να ασκήσει τη νοσηλευτική….».
Από την ανάδειξη των ΔΣ των περιφερειακών τμημάτων στις 27/6/2007 έως σήμερα, οι αιτήσεις των υποψήφιων νοσηλευτών κατατίθενται εναντίον της λογικής του Νόμου, απευθείας στην Κεντρική Διοίκηση της ΕΝΕ, όπου γίνεται και ο απαραίτητος έλεγχος. Αυτό καταδεικνύει ότι δεν λειτουργούν τα περιφερειακά τμήματα όπως προβλέπεται (δηλαδή, δεν τηρείται πρωτόκολλο, δεν υπάρχει μητρώο μελών, δεν υπάρχουν οικονομικές εισφορές). Στο όνομα των περιφερικών συμβουλίων η κεντρική διοίκηση, κόβει οικονομικά παραστατικά και παίρνει αποφάσεις αντί αυτών, κρατώντας για το κάθε περιφερικό τμήμα ξεχωριστά φάκελο. Ζητώντας από κάθε περιφερικό συμβούλιο να παίρνει αποφάσεις!!!! για αυτά.
γ) άρθρο 4, παρ.5. «…….το δελτίο (ταυτότητα μέλους) υπογράφεται από τον Πρόεδρο, το Γραμματέα του Περιφερειακού Τμήματος και τον κάτοχο και σφραγίζεται με τη σφραγίδα του περιφερειακού τμήματος. Η ισχύς του ανανεώνεται κάθε χρόνο».
Οι ταυτότητες των μελών των Περιφερειακών Τμημάτων έως σήμερα αποστέλλονται με προσωπική επιστολή από την Κεντρική Διοίκηση στον κάθε νοσηλευτή, αλλά παρ’ όλα αυτά η υπογραφή των ταυτοτήτων δείχνει ότι έχει γίνει από τους Προέδρους και Γραμματείς των αντίστοιχων περιφερειακών τμημάτων. Το γεγονός αυτό δείχνει, εκτός των άλλων, ότι ο η Κεντρική διοίκηση λειτουργεί αντί των περιφερειακών τμημάτων, χρησιμοποιώντας ακόμη και τις σφραγίδες τους.
δ) άρθρο 4, παρ.7. «το ήμισυ των εισφορών των τακτικών μελών αποδίδεται υποχρεωτικά από τα περιφερειακά τμήματα στην κεντρική διοίκηση της ΕΝΕ. ….».
Στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει είναι ότι όλες τις εισφορές των μελών τις εισπράττει η Κεντρική Διοίκηση, χωρίς να αποδίδει χρήματα στα Περιφερειακά Τμήματα. Λάβετε υπόψη σας ότι μετά τις δηλώσεις στη πρόσφατη Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων ο αριθμός των εγγεγραμμένων μελών ανέρχεται σε 25.οοο μέλη (ποσό εγγραφής μέλους: 20 ευρώ και ποσό συνδρομής μέλους:45 ευρώ. Σύνολο 65 ευρώ για κάθε μέλος.)
ε) άρθρο 8, παρ.8. «….. η κεντρική εφορευτική επιτροπή υποβάλλει τα πρακτικά ψηφοφορίας στον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου..»
Έως σήμερα τα περιφερειακά τμήματα δεν έχουν παραλάβει τα πρακτικά των εκλογών που αφορούν στην περιφέρειά τους.
στ) άρθρο 9, παρ.4. «…για τη συνεδρίαση του ΔΣ τηρούνται πρακτικά που υπογράφονται από όλους όσους παρίστανται».
Στα 7 ΔΣ που έχουν πραγματοποιηθεί ως σήμερα διαπίστωσα ότι δεν τηρείται βιβλίο πρακτικών, δεν έχει υπογράψει κανένα μέλος, καμία απόφαση και τα πρακτικά τηρούνται σε ηλεκτρονική μορφή. Επίσης διαπίστωσα ότι στο αρχείο εισερχομένων εγγράφων της ΕΝΕ, ο αριθμός φτάνει περίπου τα 8.000 έγγραφα και ο αριθμός των εξερχομένων είναι περίπου στον ίδιο αριθμό. Παρ’ όλα αυτά στα 7 ΔΣ που πραγματοποιήθηκαν ως σήμερα, συζητήθηκαν περίπου 50 θέματα.
ζ) άρθρο 16,παρ.4. «Η γενική συνέλευση (του περιφερειακού τμήματος) συνέρχεται τακτικά μέσα σε ένα δίμηνο. …»
Σε κανένα περιφερειακό τμήμα, εκτός της Κρήτης, δεν έχει γίνει καμία γενική συνέλευση μελών και αυτό είναι αυτονόητο εφόσον δεν έχουν παραδοθεί από την ΠΔΕ τα μητρώα των μελών, καθώς και οι οικονομικές εισφορές.
Από όλα τα παραπάνω είναι καταφανές ότι η Κεντρική Διοίκηση της ΕΝΕ λειτουργεί σε βάρος των Περιφερειακών Τμημάτων της, διατηρώντας εξ ολοκλήρου τη διοικητική και οικονομική διαχείρισή τους.
Θεωρώντας ότι αυτό αντιβαίνει στον Νόμο σύστασης και λειτουργίας της ΕΝΕ, πιστεύω ότι όλα τα μέλη του Δ.Σ. της κεντρικής Διοίκησης , των περιφερειακών τμημάτων και οι αντιπρόσωποι εκτίθενται έναντι του νόμου, αλλά και της ουσιαστικής εκπροσώπησης των 25.000 Νοσηλευτών, παρακαλώ όπως προβείτε στις δέουσες ενέργειες για να διασφαλιστεί, όπως θεωρώ ότι προβλέπεται, η εύρυθμη λειτουργία τόσο της κεντρικής διοίκησης , όσο και των περιφερειακών τμημάτων.
Με τιμή
Κων/νος Μπουμπάρης


Σας παραθέτω επίσης , δελτίο τύπου που εξέδωσε λείαν προσφάτως η ΠΑ.ΣΟ.ΝΟ.Π.

Αθήνα, 25/09/2008
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«ΠΕΡΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΦΑΙΔΡΑΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΕΑΣ…»
Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ) με τη μορφή ΝΠΔΔ συνιστά τη μοναδική προσφορά της Κυβέρνησης τα 4 τελευταία χρόνια στην Ελληνική Νοσηλευτική.
Από τις υποχρεωτικές εισφορές των «παχυλά αμειβόμενων» χιλιάδων Νοσηλευτών/τριών στο ΝΠΔΔ έχουν μαζευτεί μερικά εκατομμύρια ευρώ, που ουδείς γνωρίζει τι απέγιναν...
Στις επίμονες εκκλήσεις μας στο ΝΠΔΔ για κοινοποίηση του Οικονομικού και Διοικητικού απολογισμού ,ακολούθησε σιωπή…
Στις επίμονες οχλήσεις μας στον Υπουργό Υγείας κ. Αβραμόπουλο, άκρα του τάφου σιωπή…
Στην επώνυμη καταγγελία του Αντιπροέδρου της ΕΝΕ για παρατυπίες και μη σύννομες διαδικασίες, τόσο στον κ. Αβραμόπουλο όσο και στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιτζή, εκκωφαντική σιγή…
Με Εισαγγελική Παραγγελία ανά χείρας και συνοδεία Αστυνομικών, πιστέψαμε πως θα βρίσκαμε το δίκιο μας! Ματαίως! Γιατί μας πληροφόρησαν πως στη χώρα της Φαιδράς Πορτοκαλέας ,λέει, η εφαρμογή της είναι προαιρετική…
Μήπως τελικά η «Διεθνής Διαφάνεια» (Transparency International) που κατατάσσει τη χώρα μας 57η, δε γνωρίζει το άλλο, το πραγματικό μας όνομα;
Υ. Γ. : Ε!!! Εσείς εκεί πάνω! Κυβερνάει κανείς;;;

Γραφείο Τύπου ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.

Υπάρχουν στοιχεία Κύριε Υπουργέ που δεν μπορείτε να παραβλέψετε, οφείλετε να προστάτεψετε άμεσα τους Νοσηλευτές απο πρακτικές και διαδικασίες που θίγουν έννομα συμφέροντα τους και εκθέτουν ανεπανόρθωτα το λειτούργημα και την επιστήμη της Νοσηλευτικής στα μάτια των συμπολιτών μας .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ