Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΧΕΝ ΤΕΝ ΚΑΤΕ

Καλημέρα φίλοι μου,
Σήμερα λέω έτσι να ξεκινήσουμε με κάτι ελαφρύ , και για αυτό θα αναρτήσουμε την τελευταία συνέντευξη του Χεν Τεν Κάτε , όπως την δημοσίευσε το http://www.gazzeta.gr/
Διαβαζοντάς την, οι φίλοι του ΠΑΟ, θα καταλάβουν, πάνω κάτω, πως θα κινηθεί ο ομάδα τους εφέτος.
Κάποιοι θα ικανοποιηθούν και κάποιοι όχι....
Εγώ ανήκω σε εκείνους που φοβάμαι για τον Παναθηναϊκό στην άμυνα εφέτος με τις δηλώσεις του Χεν Τεν Κάτε περί ικανοτήτων Βύντρα , που θα διαβάσετε .
Έχει γενικώς λογικές ιδέες για την ανάπτυξη της ομάδας , διαβάζοντας κανείς την μακροσκελή συνεντευξή του εύκολα θα αντιληφθεί πως εφέτος ο Χεν Τεν Κάτε θα στηριχθεί στους Καραγκούνη ,Κατσουράνη, Σπυρόπουλο, Σιμάο, Βύντρα, Καντέ,Μπιάρσμιρ Σαλπιγγίδη, Λέτο, Σισσέ ως βασική ενδεκάδα και θα τους εναλλάσει με Νίνη, Σαριέγκι, Πετρόπουλο, Μουν,Γκάμπριελ και Ρουκάβινα.
Ερωτήματα δημιουργούνται για την θέση του Τερματοφύλακα , όπου ο προπονητής του ΠΑΟ φαίνεται να μη έχει καταλήξει ακόμη.
Πάντως εμένα προσωπικά με έχει εντυπωσιάσει ιδιαίτερα ο Πετρόπουλος ο οποίος έχω την αίσθηση οτι θα εξελιχθεί σε έναν απο τους καλύτερους ποδοσφαιριστές που πέρασαν απο το ελληνικό Πρωτάθλημα ανα τα χρόνια.

Ας δούμε αναλυτικά την συνέντευξη του Προπονητή του Παναθηναϊκού:

«Πιστεύω ότι κάνουμε καλή δουλειά μέχρι τώρα αλλά ο βασικός στόχος θα είναι να πάρουμε το ελληνικό πρωτάθλημα. Αυτός είναι ο πιο σοβαρός στόχος και ένα άλλο πράγμα που θα είναι καλό είναι να συνεχίσουμε όσο μπορούμε την Ευρωπαϊκή μας πορεία χωρίς όμως να ξεχνάμε ότι ο βασικός μας στόχος θα είναι το πρωτάθλημα. Είναι πολλά τα χρόνια που ο Παναθηναϊκός κέρδισε τον τελευταίο του τίτλο. Οπότε ήρθε η ώρα. Ήρθε η ώρα και μπορώ να σας πω ότι αν δεν τα καταφέρω θα έχω αποτύχει, θα έχω αποτύχει. Αν δεν καταφέρω με αυτή την ομάδα να πάρω το πρωτάθλημα θα είμαι αποτυχημένος και μπορείτε να με θεωρήσετε υπεύθυνο. Έχουμε πολύ ποιοτικούς ποδοσφαιριστές, πολύ ποιοτική ομάδα, η ατμόσφαιρα είναι φανταστική, έχουμε πολύ καλή φυσική κατάσταση. Το κλαμπ εξελίσσεται, όλοι μπορούν να με θεωρήσουν υπεύθυνο αν δεν πάρουμε τον τίτλο».

- Ποιες είναι οι εντυπώσεις από την προετοιμασία του Παναθηναϊκού σε Ελβετία και Αυστρία; Τι να περιμένουμε τη νέα σεζόν;

«Πρώτα από όλα θα ήθελα να πω ότι είμαι πολύ ικανοποιημένος μέχρι στιγμής για το πώς κυλάνε τα πράγματα. Όταν έχεις στόχο να χτίσεις πρέπει να έχεις ως βάση την πολύ καλή φυσική κατάσταση και εκεί δουλεύουμε. Προπονούμαστε πολύ σκληρά το βλέπετε αυτό, οι παίκτες είναι πολύ κουρασμένοι και τα παιχνίδια είναι απλά ένα ευχάριστο διάλειμμα και τα βλέπουμε ως προπόνηση και τίποτα άλλο. Έχουμε ξεκινήσει εδώ και τέσσερις εβδομάδες αλλά σε μια νορμάλ προετοιμασία πρέπει να έχεις δουλέψει έξι εβδομάδες πριν να αρχίσεις τα επίσημα παιχνίδια. Οπότε δεν είμαστε σε κορυφαίο επίπεδο όσον αφορά την φυσική κατάσταση αλλά αρκετά καλά ώστε να αντεπεξέλθουμε παρά το γεγονός ότι ξέρουμε πως τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα καθώς η Σπάρτα Πράγας δεν είναι κακή ομάδα. Την περασμένη χρονιά θεωρώ ότι ήμασταν λίγο τυχεροί που τους κερδίσαμε και φέτος θα έχουν ένα επιπλέον κίνητρο εναντίον μας και είμαι ευχαριστημένος που έχουμε το πρώτο παιχνίδι εκτός έδρας. Ελπίζω να πάρουμε αποτέλεσμα στην Πράγα, αλλά δεν θα είναι εύκολο. Πλέον μας ξέρουν και θεωρώ ότι την προηγούμενη φορά μας υποτίμησαν. Πλέον όμως έχουν σημάνει συναγερμό και ειδικά από τη στιγμή που φέραμε καλούς παίκτες. Το κίνητρο της Σπάρτα θα είναι μεγαλύτερο από ότι πέρυσι. Είναι στα μέτρα μας όμως. Όσοι παίκτες ήταν στο ρόστερ από πέρυσι είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Ενώ όλοι οι νέοι πρέπει να δουλέψουν γιατί η διαφορά ανάμεσα στους νέους παίκτες και σε όσους είχαμε από πέρυσι είναι τεράστια. Χρησιμοποιούμε μοντέρνα τεχνολογία για να το δούμε αυτό, χρησιμοποιούμε κομπιούτερ και όλοι οι παίκτες είναι καλωδιωμένοι καθημερινά και βλέπουμε κάθε λεπτό τι κάνουν. Οπότε έχουμε διαπιστώσει ότι οι νέοι παίκτες είναι πίσω. Φυσικά, έχουν προσθέσει στην ομάδα ποιότητα όσον αφορά τις ικανότητες τους στο παιχνίδι. Ο Σισέ είναι φανταστικός στράικερ. Ο Λέτο είναι πολύ ταλαντούχος ποδοσφαιριστής. Ο Κατσουράνης είναι πολύ έμπειρος και μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε σε πολλές θέσεις. Είναι καλός παίκτης και μου αρέσει πολύ. Όσον αφορά τον Ματίας (σ.σ. Μπιάρσμιρ) δεν ξέρω πολλά ακόμα για αυτόν, είναι ένας νεαρός κεντρικός αμυντικός. Και όπως γνωρίζετε ο Παναθηναϊκός δεν χτίζει μόνο μια ομάδα σκεφτόμενος το τώρα αλλά και το μέλλον. Παίρνουμε και νέους παίκτες για να βελτιωθούν και όταν παραστεί ανάγκη να καλύψουμε κάποιες ανάγκες μέσα από την ίδια την ομάδα. Το καλύτερο παράδειγμα είναι ο Μαχλελής. Μόλις έγινε 18. Δεν θέλω να του προσθέσω πίεση αλλά πιστεύω ότι μέχρι τώρα είναι ότι καλύτερο έχω δει σε νεαρό ποδοσφαιριστή στην Ελλάδα. Είναι πολύ ώριμος όσον αφορά το παιχνίδι του, πολύ έξυπνος, είναι πολύ προσγειωμένος και πολύ φυσιολογικός, καλό παιδί δεν πετάει στα σύννεφα και είναι πολύ χαρούμενος που είναι μαζί μας. Επίσης κάθε τι που του λέμε το μαθαίνει σαν σφουγγάρι και θέλει να μάθει και να δουλέψει. Είναι δυνατό και ψηλό παιδί και έχω υψηλές προσδοκίες από αυτόν».

-Θα μείνει δηλαδή στην πρώτη ομάδα τον υπολογίζεται;

«Θα τον κρατήσω σίγουρα στην ομάδα και θα πάρει κάποια λεπτά συμμετοχής αυτή τη χρονιά. Είναι πολύ καλός παίκτης και όπως είπα για την ηλικία του είναι πολύ ήρεμος στο παιχνίδι του, έξυπνος τακτικά». «Τρελό το σύστημα του Τσάμπιονς Λιγκ»-Πως κρίνεται το νέο σύστημα του Τσάμπιονς Λίγκ στα προκριματικά; «Θεωρώ ότι το όλο σύστημα είναι τρελό, αν κοιτάξουμε το ποιες ομάδες μπορεί να προκριθούν και εμείς για παράδειγμα να αποκλειστούμε. Δεν είναι και τόσο σωστό το σύστημα. Αν δεις στον δεύτερο γύρο θα δεις ομάδες από την Μολδαβία και το Καζακστάν και από οπουδήποτε αλλού να μπορούν να συνεχίσουν και να τεθούν αντιμέτωπες με μια ομάδα από την Ισλανδία. Δεν το θεωρώ σωστό. Ή το αλλάζεις όλο και επιτρέπεις μόνο στους πρωταθλητές της κάθε χώρας να παίζουν με το παλιό σύστημα ή το αφήνεις όπως είναι και δίνεις επιπλέον βαρύτητα στα γκρουπ των ομάδων και τους πόντους που κερδίζουν στην Ευρώπη. Νομίζω ότι είμαστε 24οι στη σχετική λίστα της Ευρώπης με τις καλύτερες ομάδες αλλά μπορεί να μείνουμε εκτός. Αν είμαστε άτυχοι στην επόμενη κλήρωση…».

-Μια ενδεχόμενη αποτυχία πρόκρισης στους ομίλους θα επηρεάσει ψυχολογικά την ομάδα στο πρωτάθλημα;

«Δεν το νομίζω. Αν χάσουμε την πρόκριση κόντρα σε μια μικρή ομάδα ασφαλώς και θα υπάρξει πρόβλημα γιατί θα είναι μεγάλη η απογοήτευση. Αλλά για παράδειγμα στην επόμενη κλήρωση μπορεί να βρούμε μπροστά μας πολύ μεγάλες ομάδες όπως η Ατλέτικο, η Φιορεντίνα, η Στουτγάρδη, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να ξέρουμε που πατάμε. Είναι γεγονός ότι σε κάποιες χώρες παίζεται καλύτερο ποδόσφαιρο απ’ ότι στην Ελλάδα».

-Ισχύει και για τους παίκτες; Δεν θα επηρεαστούν;

«Όχι, όχι δεν το πιστεύω οι παίκτες δεν είναι χαζοί και ξέρουν που στέκονται. Γνωρίζουν την ποιότητα της ομάδας αλλά και τη δική τους ξεχωριστά, όμως και την ποιότητα των άλλων ομάδων. Παρακολουθούν ποδόσφαιρο καθημερινά και ορισμένοι ξέρουν τα αποτελέσματα όλων των αγώνων στην Ευρώπη, όπως και εγώ. Παρακολουθώ πολύ ποδόσφαιρο και ξέρω που βρισκόμαστε. Η ομάδα αυτή είναι ικανή να εκπλήξει πολλούς. Όχι όταν ήμαστε το φαβορί γιατί τότε η πίεση είναι μεγαλύτερη αλλά κόντρα σε μεγαλύτερους συλλόγους. Κάτι που αποδείξαμε και πέρυσι. Μπορούμε να εκπλήξουμε κάποιες ομάδες με την τακτική μας ικανότητα αλλά και το πνεύμα νικητή. Ξεκάθαρα πάντως, ο κύριος στόχος θα είναι το ελληνικό πρωτάθλημα. Το έχω ξαναπεί και θα το πω και πάλι αυτός είναι ο βασικός μας στόχος. Ήρθε η ώρα ο Παναθηναϊκός να κερδίσει και πάλι τον τίτλο και δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από την φετινή χρονιά. Πρέπει να το καταφέρουμε και είμαι σίγουρος ότι αν κερδίσουμε τον τίτλο φέτος θα παίρνουμε το πρωτάθλημα για πολλά χρόνια επειδή το κλαμπ μεγαλώνει σε όλους τους τομείς. Η ομάδα βελτιώνεται με καλύτερους παίκτες και παρατηρώ κάθε μέρα στην προπόνηση ότι γινόμαστε όλο και καλύτεροι. Η ποιότητα της προπόνησης δεν μετριέται με βάση την βελτίωση του καλύτερου παίκτη αλλά του χειρότερου. Αν ο χειρότερος είναι σε ένα καλό επίπεδο τότε και η ποιότητα της προπόνησης είναι σε καλό επίπεδο. Επίσης κοιτούσαμε παίκτες με πολύ καλά χαρακτηριστικά, με πνεύμα νικητή που θα είναι ικανοί να τα δώσουν όλα για την ομάδα. Να παλέψουν και να δουλέψουν σκληρά. Για αυτό το λόγο ψάχναμε αυτά τα χαρακτηριστικά. Ο Κατσουράνης, ο Λέτο, ο Σισέ είναι νικητές και φυσικά έχουμε τον Καραγκούνη που είναι σίγουρα νικητής και αυτό είναι το πνεύμα που πρέπει να έχουμε για να ξεπεράσουμε όλα τα προβλήματα στο ελληνικό πρωτάθλημα. Γιατί δεν είναι μόνο θέμα ποδοσφαίρου, το έχω συνειδητοποιήσει. Πέρσι δεν το ήξερα αλλά φέτος το ξέρω, δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο αλλά πολύ περισσότερα. Οπότε πρέπει να είμαστε πολύ καλύτεροι από τους υπόλοιπους προκειμένου να μην χάσουμε βαθμούς. Έμαθα πολλά στην διάρκεια της περσινής χρονιάς για το ελληνικό ποδόσφαιρο, την νοοτροπία και την κουλτούρα και τίποτα δεν μπορεί να με εκπλήξει φέτος. Πέρσι είχα εκπλαγεί». «Προσπαθώ να κάνω το καλύτερο»

-Γίνατε σοφότερος στην Ελλάδα…

«Τα μαλλιά μου έγιναν γκρι (σ.σ. γέλια). Δεν είναι ότι έγινα σοφότερος στην Ελλάδα αλλά κάθε χώρα έχει την δική της ποδοσφαιρική κουλτούρα. Κάποιες φορές εξεπλάγην και από τους δημοσιογράφους. Αν κερδίζαμε τα παιχνίδια όλα ήταν καλά. Ακόμα και αν εγώ δεν ήμουν ευτυχισμένος επειδή η απόδοση δεν ήταν καλή. Κάποιες φορές ήμουν ευχαριστημένος με την καλή μας απόδοση αλλά ίσως επειδή δεν είχαμε κερδίσει εσείς δεν ήσασταν ευχαριστημένοι, ούτε οι εφημερίδες. Θυμάμαι χαρακτηριστικά το παιχνίδι με την Βέρντερ Βρέμης στο ΟΑΚΑ. Όλοι ήταν απογοητευμένοι από την ισοπαλία 2-2 αλλά είχαμε παίξει φανταστικά. Πραγματικά είχαμε παίξει καλά και εγώ ήμουν ευχαριστημένος με αυτά που είχα δει αλλά όλες οι εφημερίδες ήταν αρνητικές. Και σκέφτηκα ότι αυτό είναι η Ελλάδα, πρέπει να προσαρμοστώ. Είμαι ένας επισκέπτης στη χώρα σας μου αρέσει και αν θέλω να παραμείνω στην Ελλάδα θα πρέπει να προσαρμοστώ στην κουλτούρα του Ελληνικού λαού. Δεν είναι όμως πάντα εύκολο γιατί εγώ προέρχομαι από μια χώρα της Ευρώπης που είναι λίγο πιο απελευθερωμένη, έχει διαφορετικές σκέψεις για διάφορα θέματα. Αλλά αν θες να επιζήσεις πρέπει να προσαρμοστείς και εγώ είμαι αυτός που πρέπει να προσαρμοστώ σε εσάς και όχι εσείς σε μένα. Προσπαθώ να κάνω το καλύτερο».

-Σχετικά με τους νεοφερμένους παίκτες δεν μας μιλήσατε για τον Καντέ και όσον αφορά τον Μαχλελή σε ποια θέση τον υπολογίζετε δεξιά ή αριστερά. Γιατί μπορεί να παίξει και τις δύο θέσεις…

«Είναι δεξιοπόδαρος οπότε η καλύτερη του πλευρά είναι η δεξιά. Το ερώτημα είναι αν είναι αμυντικός ή μέσος. Εγώ πιστεύω ότι είναι μέσος και τον συγκρίνω λίγο με τον Κατσουράνη, είναι τέτοιος τύπος ποδοσφαιριστή».

-Δεν νομίζετε δηλαδή ότι είναι δεξί μπακ;

«Θεωρώ ότι είναι μέσος. Είναι καλύτερος ως μέσος και όχι ως δεξί μπακ. Φυσικά εννοώ στον άξονα και όχι στην πτέρυγα. Τακτικά είναι πολύ ώριμος για την ηλικία του».

-Στην Στουτγάρδη και στην Εθνική Νέων έπαιζε ως δεξί μπακ…

«Αυτό δεν μου λέει τίποτα. Πριν έρθω ο Σιμάο έπαιζε κεντρικός αμυντικός και τώρα είναι μέσος και θεωρώ ότι είναι ένας από τους καλύτερους στη θέση του».

-Έχετε όμως τέσσερις παίκτες στο κέντρο…

«Μόνο ο ένας όμως μπορεί να παίξει και θα είναι δύσκολη απόφαση. Ο Σιμάο είναι ένας παίκτης που έχει βελτιωθεί πολύ. Δεν είναι μόνο ότι μάχεται αλλά και τακτικά είναι καλύτερος. Στις θέσεις που παίρνει για να κερδίσει την μπάλα. Γίνεται όλο και καλύτερος, ίσως χωρίς να το καταλαβαίνει και ο ίδιος. Δουλεύει πολύ και εμείς μιλάμε μαζί του και βελτιώνεται συνέχεια. Είναι ένας πολύτιμος παίκτης. Και το βλέπετε στην διαφορά που υπάρχει όταν παίζει και όταν δεν παίζει. Το είδατε και στο ματς με την Χόφενχαϊμ. Πως ήταν η ομάδα όταν δεν έπαιζε και πως όταν έπαιζε. Ουσιαστικά διαφορετική ομάδα. Κάποιες φορές στην προπόνηση πρέπει να τον συγκρατώ και να του λέω πρόσεξε αυτοί είναι οι συμπαίκτες σου. Την άλλη φορά είχα στείλει τον Σιμάο και τον Νίνη για τρέξιμο και να μιλήσουν μεταξύ τους και όταν λύσουν τα προβλήματα τους να ξαναμπούν στην προπόνηση. Κάποιες φορές πρέπει να του κρατάς τα… χαλινάρια. Κάτι το οποίο είναι καλύτερο από το να πιέζεις κάποιον συνέχεια για να κάνει κάτι. Στον Σιμάο λέμε μην δουλεύεις τόσο σκληρά πιο ήρεμα».

-Για τον Σεντρίκ θα μας πείτε δύο λόγια…

«Για μένα είναι ένας κεντρικός αμυντικός και τον έχω χρησιμοποιήσει σε διαφορετικές θέσεις. Θα παίξει όμως σαν σέντερ μπακ. Είναι ένας πολύ καλός και έξυπνος παίκτης με μεγάλη εμπειρία στο γαλλικό πρωτάθλημα, ήταν ο αρχηγός της Νις που τερμάτισε ψηλά στην βαθμολογία. Έχει πολύ εμπειρία θα αποδειχτεί πολύ χρήσιμος».

Ο Μέλμπεργκ, ο Μπίαρσμιρ, ο Σισέ, το σύστημα και το... δεκάρι-Είχατε πει μετά την απόκτηση του Μέλμπεργκ από τον Ολυμπιακό για τα χαρακτηριστικά ενός φανταστικού αμυντικού που θέλατε να πάρετε και τελικά ήρθε ο Μπιάρσμιρ…

«Υπάρχει διαφορά στα χαρακτηριστικά. Υπάρχει ο αμυντικός που αμύνεται όπως ο Σαριέγκι για παράδειγμα. Αμύνεται και δεν κινείται μπροστά. Ο Μέλμπεργκ είναι σαν τον Σαριέγκι σε στυλ. Ο Καντέ και ο Ματίας είναι διαφορετικοί αμυντικοί. Όταν έχουν τη μπάλα κινούνται μπροστά προς την μεσαία γραμμή. Ο Ματίας είναι μόλις 23 χρονών και ο Μέλμπεργκ 32, έχουν εννιά χρόνια διαφορά. Ο Ματίας είναι ένας παίκτης για το μέλλον και ο Μέλμπεργκ ένας παίκτης για το τώρα. Αν είμαστε τυχεροί ο Ματίας θα παίξει μαζί μας για δέκα με δώδεκα χρόνια. Ο Μέλμπεργκ δεν θα παίξει δέκα χρόνια στην Ελλάδα, ίσως με τους παλαίμαχους… Όχι όμως σε υψηλό επίπεδο. Του έχουν μείνει κάποια χρόνια αλλά είναι στο τέλος της καριέρας του ενώ ο Ματίας είναι στο ξεκίνημα. Έχει ήδη κάνει το ντεμπούτο του στην Εθνική Σουηδίας κάτι το οποίο είναι πολύ θετικό σημάδι καθώς οι Σουηδοί αμυντικοί είναι πολύ δυνατοί και αξιόπιστοι. Παίζουν σε όλο τον κόσμο σε μεγάλα πρωταθλήματα και είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτόν».

-Πήρατε τον Σισέ αλλά με την διάταξη που παίζετε είναι μόνος του μπροστά…

«Δεν είναι μόνο ένας στράικερ, είναι τέσσερις επιθετικοί. Εξαρτάται από το πώς παίζεις. Εάν παίζεις 4-2-3-1 και οι τρεις πίσω από τον Σισέ είναι επιθετικογενείς, παίζεις με τέσσερις στράικερ. Ο Λέτο δεν είναι μέσος είναι επιθετικογενής παίκτης. Ο Σαλπιγγίδης δεν είναι μέσος είναι επιθετικογενής. Οπότε έχεις ήδη τρεις και αν παίξει και ο Ρουκάβινα ή ο Χριστοδουλόπουλος από πίσω έχεις τέσσερις. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Σε κάποια παιχνίδια και ιδίως στα μεγάλα ματς πρέπει να παίξεις με αντεπιθέσεις. Οπότε πρέπει να είσαι έξυπνος και να χρησιμοποιείς διαφορετική τακτική. Στο ελληνικό πρωτάθλημα θα παίζουμε πολύ επιθετικά, σε κάποια παιχνίδια».

-Ο Σισέ είναι εκρηκτικός παίκτης. Κάποιοι λένε ότι χρειάζεται έναν παίκτη που να του δίνει καλά τη μπάλα…

«Έχουμε τον Καραγκούνη εκεί. Μπορεί να το κάνει αυτό φανταστικά. Είναι ένας καλός συνδυασμός. Επίσης στην μεσαία γραμμή υπάρχει ο Κατσουράνης που έχει την πάσα αλλά και την εξυπνάδα να παίζει μαζί του, οπότε δεν ανησυχώ. Θα πάρει τις πάσες του και θα σκοράρει πολλά γκολ πιστέψτε με. Είναι μόλις 10 μέρες στην προετοιμασία και είναι ένας από τους παίκτες που δεν είναι ακόμα έτοιμος. Το πρωτάθλημα στην Αγγλία τελείωσε πολύ νωρίς και από εκεί και πέρα δεν έκανε τίποτα παρά μόνο διακοπές με την οικογένεια του. Οπότε φανταστείτε ότι για έξι εβδομάδες δεν έκανε τίποτα. Θα χρειαστεί χρόνο για να είναι έτοιμος από πλευράς φυσικής κατάστασης. Και τέτοιοι παίκτες όπως ο Τζιμπρίλ που είναι γρήγορος και εκρηκτικός, αν δεν βρουν την φυσική τους κατάσταση πόσο γρήγοροι μπορεί να είναι; Οπότε πρέπει να βρει την φυσική του κατάσταση και θα δείτε έναν πολύ καλό Σισέ που θα σκοράρει πολλά γκολ για τον Παναθηναϊκό».

-Είδαμε στο ματς με την Χόφενχαίμ οι αμυντικοί να προσπαθούν να βρουν με ψηλές μπαλιές τον Σισέ, αυτό το παιχνίδι όμως δεν τον ευνοεί, θέλει κάποιον να του βγάζει μπαλιές στην πλάτη της άμυνας…

«Αυτό ήταν επειδή η Χοφενχαίμ μας πίεσε από νωρίς. Εκτός από τα πρώτα είκοσι λεπτά που πιστεύω ότι παίξαμε καλά και είχαμε κάποιες ευκαιρίες να σκοράρουμε, μας πίεσαν ψηλά και μας ανάγκασαν να παίξουμε με βαθιές μπαλιές και στην συνέχεια κάναμε λάθη και ιδίως μετά το πρώτο γκολ κάποιοι παίκτες μας έχασαν την αυτοπεποίθηση τους και φοβόντουσαν να παίξουν. Και όταν δεν θες την μπάλα υπάρχει μόνο μια λύση, να κλοτσήσει ο Μάριο τη μπάλα μπροστά αλλά αυτή δεν είναι η ποιότητα μας. Πάντα θέλουμε να προσπαθούμε να παίζουμε με την μπάλα κάτω. Αλλά όπως είπα είμαστε στην προετοιμασία. Συνήθως όταν παίζεις ένα παιχνίδι με αντίπαλο μια ομάδα σαν την Χοφενχαίμ προπονείσαι πολύ ελαφριά, εμείς προπονούμασταν δύο φορές την ημέρα ενώ κάποιοι παίκτες έκαναν προπόνηση και την ίδια μέρα. Το αποτέλεσμα δεν ήταν σημαντικό. Ήθελα να δω σε τι επίπεδο βρισκόμαστε από φυσική κατάσταση. Ήθελα να συναγωνιστούμε μια ποιοτική ομάδα, επειδή δεν έχει νόημα να παίζεις με αδύναμες ομάδες και να τις νικάς. Τότε δεν εκτίθεσαι και πρέπει να εκτίθεσαι για να γνωρίζεις τα λάθη σου. Αν παίζεις με ομάδες όπως η Γκρόιτερ Φιρτ, με όλο τον σεβασμό και βάζαμε τους βασικούς θα κερδίζαμε εύκολα. Αλλά τότε δεν εκτίθεσαι, όπως έγινε με την Χοφενχάιμ και παρόλο που σε οργανωτικό επίπεδο αν ξαναδείτε το παιχνίδι όπως το είδα εγώ δεν είχαν και τόσες ευκαιρίες για να σκοράρουν. Σε όλο το ματς εμείς είχαμε περισσότερες φάσεις από ότι αυτοί. Για παράδειγμα αν δείτε πως ξεκίνησαν την προετοιμασία ο Σαλπιγγίδης και ο Σπυρόπουλος πριν μερικές εβδομάδες ήταν φρέσκοι αλλά τώρα τα πόδια είναι βαριά και δεν μπορούν να κουνηθούν. Λογικό για αυτή την περίοδο. Για αυτό αν και οι άλλοι νευριάζουν εγώ είμαι χαρούμενος καθώς βλέπω την πρόοδο που κάνει η ομάδα».

-Σχετικά με το σύστημα τι έχετε στο μυαλό σας γιατί είδαμε και το 4-3-3;

«Όλοι μιλούν για συστήματα, είπα και την προηγούμενη φορά ότι υπάρχουν μόνο δύο συστήματα σε όλο τον κόσμο. Αυτό με το οποίο αμύνεσαι και αυτό με το οποίο επιτίθεσαι. Με το 4-5-1 μπορεί να είσαι πολύ επιθετικός και με το 4-3-3 ή το 4-2-4 να είσαι αμυντικός. Εξαρτάται από το που σκοπεύεις να πάρεις την μπάλα. Αν παίζεις με τέσσερις επιθετικούς αλλά όταν χάνεις τη μπάλα δεν πιέζεις και περιμένεις μπροστά από την περιοχή ποια είναι η χρησιμότητα τους; Οπότε όλοι οι προπονητές λέμε ότι παίζουμε πολύ επιθετικά γιατί έχουμε τρεις και τέσσερις επιθετικούς αλλά είναι τρελό γιατί αμύνεσαι στην περιοχή σου. Για μένα υπάρχουν μόνο δύο συστήματα το επιθετικό και το αμυντικό. Και όταν κινείς παίκτες τακτικά το κάνεις γιατί ο αντίπαλος είναι καλός, δυνατός ή έχει μεγάλη ποιότητα σε κάποια θέση και το κάνεις για να αναχαιτίσεις τη στρατηγική του και να πάρεις το αβαντάζ όσον αφορά την τακτική κίνηση. Είναι η ποιότητα των παικτών αυτή που θα αποφασίσει αν θα κερδίσεις το παιχνίδι ή όχι».

Το πλάνο για τις μεταγραφές, ο πορτιέρο και οι βασικοί-Στην Ελβετία είπατε ότι η ομάδα είναι καλυμμένη σε όλες τις θέσεις υπάρχει όμως η αίσθηση ότι ο Παναθηναϊκός ψάχνει για δεξί μπακ. Οι μεταγραφές τελείωσαν ή θέλετε κάποιον παίκτη σε κάποια θέση…

«Μέχρι και τις 31 Αυγούστου ποτέ δεν ξέρεις αν έχουν τελειώσει οι μεταγραφές γιατί μπορεί να έρθει ένας σύλλογος και να πάρει παίκτη από εμάς οπότε θα πρέπει πάντα να είμαστε σε συναγερμό. Είναι νορμάλ αυτό καθώς έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Τότε θα πρέπει να ξέρεις τι θέλεις ώστε αν χάσεις έναν παίκτη να γνωρίζεις ποιον θα πας να πάρεις. Για αυτό το λόγο έχουμε βελτιώσει πολύ το σκάουτινγκ, είμαστε σε όλη την Ευρώπη πλέον και ξέρουμε πολλούς παίκτες. Τους έχουμε δει, έχουμε πλήρη αναφορά οπότε είναι πιο εύκολο αν χάσουμε έναν παίκτη να πάρουμε έναν άλλο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα σε αυτό είναι η μεταγραφή του Μπιάρσμιρ».

-Αν δεν φύγει κανείς παίκτης θα γίνει μεταγραφή;

«Αν δεν φύγει κανείς παίκτης ένα κλαμπ όπως ο Παναθηναϊκός πρέπει να είναι πάντα σε συναγερμό για να μπει στο… παζάρι. Ίσως κάπου μπορεί να παζαρέψουμε έναν παίκτη, μεγάλο παίκτη που να μην παίζει στην ομάδα του και να θέλει να τον αφήσει οπότε αν είσαι ικανός να τον πάρεις δεν πρέπει να διστάσεις. Αυτή είναι η πολιτική μας. Ο Παναθηναϊκός είναι ένα μεγάλο κλαμπ αλλά όσον αφορά τα λεφτά δεν μπορούμε να συγκρουστούμε με τις μεγάλες ομάδες της Ευρώπης. Είναι διαφορετικά τα μεγέθη όσον αφορά τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τις διαφημίσεις, το μάρκετινγκ που στις άλλες χώρες είναι πολύ υψηλότερα από ότι στην Ελλάδα».

-Έχετε πει ότι εμπιστεύεστε όλους τους παίκτες σας…

«Αυτό δεν το λένε όλοι οι προπονητές, ότι εμπιστεύονται όλους τους παίκτες τους; Δουλεύω μαζί τους κάθε μέρα και σαφώς είναι παίκτες που τους πιστεύω περισσότερο, είναι φυσιολογικό. Είμαι άνθρωπος όπως και εσείς. Συμπαθείτε όλους τους φίλους σας αλλά έναν-δύο σίγουρα τους συμπαθείτε περισσότερο».

-Ο κόσμος λέει ότι ο Παναθηναϊκός έχει έναν ηγέτη στην επίθεση τον Σισέ, έχει ηγέτες στην μεσαία γραμμή Ζιλμπέρτο, Καραγκούνη, Κατσουράνη αλλά δεν υπάρχουν ηγέτες στην άμυνα…

«Πάντα επιστρέφετε την συζήτηση στην άμυνα και δεν θεωρώ ότι είναι σωστό. Θα το πω άλλη μια φορά αλλά θα είναι ειλικρινά και η τελευταία. Θεωρώ ότι έχουμε πολύ ποιοτικούς αμυντικούς. Για μένα ο Λουκάς Βύντρα ήταν ο καλύτερος αμυντικός του ελληνικού πρωταθλήματος την περσινή χρονιά. Με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο. Και ήρθε η ώρα ο κόσμος να εκτιμήσει την δουλειά που κάνει μέσα στο γήπεδο. Κάνει πολύ περισσότερα από το να αμύνεται και είναι καλός παίκτης. Πλέον μέχρι και στους οπαδούς είναι αρεστός. Δεν τους άρεσε αλλά πλέον έχουν αρχίσει να τον συμπαθούν γιατί είδαν ότι είναι πολύ καλός παίκτης και θα γίνει ακόμα καλύτερος».

-Στο φιλικό με την Γκλάντμπαχ είδαμε τον Κατσουράνη να κάνει ότι δουλέψατε στην τακτική το πρωί της ίδιας μέρας. Πόσο ευχαριστημένος είστε από τον τρόπο που ανταποκρίνονται οι παίκτες σε αυτά που λέτε;

«Όντως είχαμε κάνει τακτική και είδα κάποια πράγματα να βγαίνουν στο γήπεδο. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πρέπει να έχουμε την κατοχή και να είμαστε δημιουργικοί. Κάποιες φορές που δεν σου βγαίνει πρέπει να επιστρέφεις στα βασικά. Όταν χρησιμοποιείς τα βασικά είναι καλό. Ο Κατσουράνης δούλεψε καλά την μπαλιά στα αριστερά αλλά δεν είχαμε το ίδιο και προς τα δεξιά».

-Έχουμε πολλούς παίκτες σε περίπτωση που παίζετε 4-2-3-1, πολλούς χαφ ειδικά σε αυτήν την κατάσταση που βρίσκεται ο Σιμάο. Το έργο σας είναι δύσκολο.

«Ο Σιμάο είναι οπωσδήποτε top class παίκτης. Επίσης είδατε όλοι τον Ζιλμπέρτο. Όταν μπήκε μαζί με τον Καραγκούνη η μπάλα κυκλοφορούσε καλά».

-Έχετε όμως πολλές λύσεις όταν παίζετε με δύο αμυντικούς χαφ

«Έχουμε τέσσερις παίκτες για τρεις θέσεις, εξαρτάται και από το πως παίζει ο αντίπαλος. Ή για τέσσερις θέσεις εξαρτάται από το πως θα παίζουμε»

-Σε αυτή τη διάταξη είναι δύσκολο να επιλέξετε...

«Μπορεί σε ένα ματς να παίξουμε ακόμα με έναν, δύο ή τρεις επιθετικούς».

-Με τη διάταξη που παίζει ο Παναθηναϊκός οι ακραίοι πρέπει να πατάνε στην αντίπαλη περιοχή. Πότε πιστεύετε ότι θα το δούμε αυτό;

«Πρέπει να περιμένουμε γιατί όλοι οι παίκτες δεν είναι έτοιμοι από άποψη φυσικής κατάστασης. Δεν ξέρω πόσο χρόνο θα χρειαστεί αν δεν είναι έτοιμοι όλοι οι παίκτες. Παρακολουθούμε την κατάσταση όλων των νέων παικτών και θα δούμε πότε θα είναι έτοιμοι».

-Μετά και την ολοκλήρωση της προετοιμασίας στην Αυστρία έχετε πάρει την απόφαση σας για τους πρώτους 11;

«Πραγματικά όχι. Μπορεί να έχω βρει τους 8-9. Επίσης ακόμα δεν έχω αποφασίσει για το σύστημα. Εξαρτάται από τον αντίπαλο. Ο Φαν Ντερ Λεμ θα δει την Παρασκευή την Σπάρτα Πράγας, θα με ενημερώσει για το πως παίζουν, θα δούμε dvd της ίδιας ομάδας ενώ είδα και το στυλ που έπαιζε πέρυσι για να κάνω την σύγκριση. Απ' ότι θυμάμαι αυτοί έπαιζαν με τρεις στη μεσαία γραμμή».

-Υπάρχει περίπτωση να παίξετε με τρεις αμυντικούς χαφ;

«Ίσως να παίξουμε με τρεις αμυντικούς μέσους, έναν μπροστά και δύο στράικερ ή με δύο στα άκρα και έναν επιθετικό. Πιστεύω την επόμενη εβδομάδα θα είμαστε έτοιμοι».

-Έχετε αποφασίσει ποιος θα είναι ο βασικός τερματοφύλακας.

«Είναι δύσκολο να πω. Ο Καρνέζης έπαιξε έναν αγώνα και οι υπόλοιποι από δύο. Έκαναν καλά αλλά και άσχημα πράγματα. Θα αποφασίσω την επόμενη εβδομάδα. Δεν μπορώ να πω ότι αυτός θα είναι ο τερματοφύλακας για το υπόλοιπο της σεζόν αλλά πρέπει να διαλέξω έναν τερματοφύλακα για την Σπάρτα. Βλέπετε πάντως ότι η ομάδα βελτιώνεται. Γυρίζουμε στην Αθήνα (σ.σ. επέστρεψε χθες η αποστολή). Θα κάνουμε δύο ημέρες προπόνηση και την Παρασκευή έχουμε ρεπό. Οι παίκτες θα ξεκουραστούν και θα είμαστε έτοιμοι για το ματς στην Πράγα».


http://www.gazzetta.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ