ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΣΤΙΣ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΑΠΟ 5 ΣΕ 6 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ.
ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΒΕΒΑΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΝΑΡΜΟΝΙΖΟΥΝ ΜΕ ΟΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΛΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ;
Ή ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ;
ΤΙ ΡΩΤΑΩ ΕΓΩ ΤΩΡΑ !!!!!!
ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Η επέκταση του χρόνου παραγραφής ενός αδικήματος στα απώτατα συνταγματικά όρια (μέχρι τα 6 χρόνια) και η θεσμοθέτηση Δικαστικού Συμβουλίου το οποίο θα κρίνει αν πρέπει να παραπεμφθεί ένας υπουργός είναι τα δύο νέα στοιχεία του νόμου που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τις ευθύνες υπουργών και υφυπουργών.
Η Βουλή θα διατηρήσει τον κύριο ρόλο στην απόφαση παραπομπής, ωστόσο η παρουσία ανεξάρτητων δικαστών στη διαδικασία υπολογίζεται ότι θα της προσδώσει αξιοπιστία.
*Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Ν. Δένδιας, και Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, συνεργαζόμενοι με ομάδα νομικών, έχουν καταλήξει ότι το Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο θα εξετάζει αν ένας φάκελος που αφορά υπουργό πρέπει να παραπέμπεται στη Βουλή, θα είναι τριμελές, αποτελούμενο από έναν αρεοπαγίτη και δύο εφέτες ή προέδρους εφετών.
*Ζητούμενο παραμένει αν οι τρεις δικαστικοί θα κληρώνονται ή θα επιλέγονται από το ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει και συγκροτείται στον Αρειο Πάγο.
*Η θητεία τους πάντως θα διαρκεί όσο μία μόνο σύνοδος της Βουλής και το έργο τους θα ξεκινάει από τη στιγμή που θα παραλαμβάνουν τον φάκελο, αμέσως μόλις φτάσει στη Βουλή, και θα ολοκληρώνεται με την επιστροφή του εκεί, ώστε να ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται από το σύνταγμα.
*Σε ό,τι αφορά το μέτρο της επέκτασης της παραγραφής στα 6 χρόνια (από 5 που είναι σήμερα, όταν οι εκλογές γίνονται ανά τετραετία) φαίνεται ότι θα έχει τη συναίνεση όλων των κομμάτων προκειμένου να αμβλυθεί η εντύπωση των δύο μέτρων και σταθμών στον επιμερισμό των ποινικών ευθυνών μεταξύ πολιτικών και απλών πολιτών: «Σήμερα, το βίαιο κλείσιμο της Βουλής πριν από τις ευρωεκλογές, με εκκρεμείς στη Δικαιοσύνη υποθέσεις όπως η Siemens, το Βατοπέδι και τα ομόλογα», παραδεχόταν στην «Κ.Ε.» κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, «δημιούργησε καχυποψία εις βάρος συνολικά του πολιτικού κόσμου». Κανείς δεν εξηγεί, βέβαια, γιατί δεν προωθήθηκε η αλλαγή του νόμου πριν κλείσει η Βουλή και παραγραφούν οι ποινικές ευθύνες των υπουργών σε όλες τις μεγάλες υποθέσεις.
*Οι κυβερνητικές προτάσεις θα υποβληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αμέσως μετά το άνοιγμα της Βουλής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου