Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Υπεριδρωσία- Βρωμιδρωσία

Με τον όρο υπεριδρωσία, ονομάζουμε την παθολογικά αυξημένη έκκριση ιδρώτα. Χωρίζεται σε γενικευμένη και εντοπισμένη. Γενικευμένη μορφή έχουμε λόγω λοιμωδών νόσων όπως η φυματίωση, σε υπογλυκαιμία, σε λιποθυμία.

Ορμονολογικά αίτια, όπως υπερθυρεοειδισμός, σακχαρώδης διαβήτης, εμμηνόπαυση. Η εντοπισμένη μορφή υπεριδρωσίας εντοπίζεται συμμετρικά σε παλάμες, πέλματα, μασχαλιαίες κοιλότητες, μηρογεννητικές πτυχές, πρόσωπο. Δεν είναι απαραίτητο ένα άτομο να ιδρώνει σ' όλα αυτά τα σημεία. Αιτιολογικά σχετίζεται με άτομα ευσυγκίνητα, ντροπαλά, αγχώδη, που ζεσταίνονται εύκολα ή έχουν οικογενειακή προδιάθεση.

Στην εντοπισμένη μορφή, που κυρίως αφορά μασχαλιαίες κοιλότητες, παλάμες, πέλματα, τότε ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος ακολουθούμε την ανάλογη αγωγή. Σε βαριές περιπτώσεις όπου η νόσος προκαλεί πρόβλημα στην προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή του ασθενούς, τότε προχωρούμε σε λύσεις όπως ενέσεις με Botox. Αυτές γίνονται σε μασχάλες, παλάμες-πέλματα. Τα αποτελέσματα διαρκούν γύρω στους 6-8 μήνες.

Σε ακόμη βαρύτερες περιπτώσεις ή αν υπάρχει αντένδειξη στην αγωγή με Botox, τότε κάνουμε εξαίρεση των εκκρινών ιδρωτοποιών αδένων στις μασχάλες. Σε πιο ήπια περιστατικά χρησιμοποιούμε για την υπεριδρωσία των μασχαλιαίων κοιλοτήτων άλατα αλουμινίου, οινόπνευμα 70 βαθμών και αποσμητικά που έχουν αφιδρωτική δράση και έχουν χρησιμοποιηθεί με ποικίλα αποτελέσματα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όλων των περιστατικών υπεριδρωσίας είναι η συχνά άσχημη οσμή του ιδρώτα, ιδίως στις μασχαλιαίες κοιλότητες, αυτό καλείται βρωμιδρωσία και οφείλεται είτε σε προϊόντα αποσύνθεσης συστατικών του ιδρώτα είτε σε προϊόντα αποσύνθεσης της συνεχώς υγρής κεράτινης ουσίας του δέρματος. Η βρωμιδρωσία χωρίζεται σε αποκρινή και εκκρινή.

Η αποκρινής βρωμιδρωσία αφορά κυρίως τις μασχαλιαίες κοιλότητες, γιατί εκεί οι αποκρινείς αδένες είναι μεγαλύτεροι και λειτουργούν εντονότερα. Ο ιδρώτας που παράγεται είναι στείρα μικροβίων και χωρίς οσμή. Τα βακτηρίδια και οι κόκκοι της περιοχής προκαλούν μέσω διαφόρων διεργασιών την άσχημη οσμή. Αν τώρα το άτομο έχει πολλή τριχοφυΐα στην περιοχή ή κακές συνθήκες υγιεινής, τότε γίνεται εντονότερη η οσμή. Η εκκρινής βρωμιδρωσία παράγεται σε πόδια και σε περιοχές όπου υπάρχει τριβή.

Θεραπεία:
*Συχνός καθαρισμός της περιοχής μία φορά την ημέρα τους χειμερινούς μήνες και δύο τους καλοκαιρινούς.
*Μόνιμη, με Laser, εξάλειψη της τοπικής τριχοφυΐας, αφού και τη θερμοκρασία αυξάνει, με αποτέλεσμα την πιο έντονη εφίδρωση, αλλά αποτελεί και «φωλιά» για την ανάπτυξη βακτηριδίων.
*Θεραπεία της υπεριδρωσίας.
*Εφαρμογή αποσμητικών.
Η συχνή χρήση των αποσμητικών παίζει μεγάλο ρόλο, αφού η βρωμιδρωσία στην εποχή μας μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη τόσο στην κοινωνική και προσωπική ζωή όσο και στην επαγγελματική ζωή μας. Τα αποσμητικά που χρησιμοποιούνται είναι είτε σε μορφή spray είτε roll on είτε κρέμας. Οι δύο πρώτες μορφές είναι αυτές που προτιμούνται.

Τα αποσμητικά θα πρέπει είτε να είναι χωρίς άρωμα είτε να έχουν ήπια υποαλλεργικά αρώματα για την αποφυγή ανάπτυξης ερεθισμών. Επίσης οφείλουν να έχουν ενυδατικούς παράγοντες και να είναι φιλικά ως προς το δέρμα των μασχαλιαίων κοιλοτήτων, αφού αφορά μια περιοχή όπου έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας και υγρασίας λόγω τριβής και κλειστής κοιλότητας, καθώς και τη μη σωστή οξυγόνωση, με αποτέλεσμα η απορρόφηση των ουσιών του αποσμητικού να είναι υψηλή.

Αν λοιπόν αυτά περιέχουν ουσίες δυνητικά ερεθιστικές ή αλλεργιογόνες, τότε η περιοχή αυτή ενδείκνυται για την ανάπτυξη δερματίτιδας. Η σωστή χρήση των αποσμητικών είναι η εξής: Πλένουμε καλά το δέρμα της περιοχής, το σκουπίζουμε και απλώνουμε το αποσμητικό. Περιμένουμε λίγα λεπτά και ντυνόμαστε. Προτιμάμε ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες ρούχα που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ