Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

ΝΤΡΟΠΗ !!!!!!!!!!

Αφού αφήσαν τους Νοσηλευτές του Αττικού , όλο αυτόν τον καιρό μόνους τους , να παλεύουν με τα «θεριά» της γραφειοκρατίας και της αναλγησίας , θυμήθηκε τώρα η περίφημη ΠΑΣΥΝΟ των αγώνα των Νοσηλευτών του Αττικού και συναντήθηκε με το ΥΥΚΑ .
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΑΣΥΝΟ πήραν υπόσχεση απο τον ΥΥΚΑ για την επίλυση του θέματος.
Μα το ΥΥΚΑ δεν ήταν αυτό που υποστήριζε , ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν δίκιο που απεργούν , διότι το υπουργείο έχει προβεί εδώ και καιρό στις κατάλληλες ενέργειες;
Τελικά υπάρχει ή δεν υπάρχει πρόβλημα στο Αττικό Κύριοι της ΠΑΣΥΝΟ ;
Διότι αν δεν υπάρχει , προς τι η παρέμβαση σας στο Υπουργείο;
Στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και στην παράσταση διαμάρτυρίας στο Υπουργείο, εσείς που βρισκόσασταν ;
Μιλάτε για παλληκάρια προϊσταμένους στην ανακοίνωση σας και έχετε δίκιο , όντως αυτοί οι άνθρωποι είναι παλληκάρια αλλά υπάρχουν και κάποια άλλα «παλληκάρια» που κρύβονται πίσω απο καρέκλες, θεσμούς και υπουργεία.
Είμαι σίγουρος οτι αυτά τα «παλληκάρια» τα ξέρετε καλά, πολύ καλά............!!!!!!!!!!
Και έρχεστε τώρα , με μια σας ανακοίνωση και μια «παρέμβαση» να μας πείτε τι;
Ο καλός μας Υπουργός , έδωσε για ακόμη μια φορά λύση στο θέμα ;
Δεν ντρέπεστε ρε ;
Τι κρατιέστε , φωνάξτε το ...........ΖΗΤΩ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ !!!!!
ΖΗΤΩ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΣ !!!!!!!!

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΣΥΝΟ :

ΚΑΙ ΚΑΜΑΡΩΣΤΕ ΤΟΥΣ !!!!!!!!!!!!!!!!!

«ΔΕΛΤΙΟ ΤΎΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣ. "ΑΤΤΙΚΟΝ".
12-11-2008
Με αφορμή τις τραγικές συνθήκες λειτουργίας του νοσοκομείου «Αττικόν», που εσχάτως εμφανίζονται ιδιαιτέρως οξυμμένες μετά τη μακροχρόνια έλλειψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, αλλά κυρίως νοσηλευτικού, η ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της στους συναδέλφους που δοκιμάζονται σ’ αυτή την τόσο σημαντική γωνιά της πρωτεύουσας.Η Ομοσπονδία μας κατά το παρελθόν, έχει επανειλημμένως ασχοληθεί με τα χρονίζοντα προβλήματα του εν λόγω ιδρύματος και μάλιστα έχει απευθυνθεί με σχετικά υπομνήματα στην ηγεσία του ΥΥΚΚΑ από το 2006, για θέματα υγιεινής και ασφάλειας των εκεί εργαζομένων.Οι νοσηλευτές του νοσοκομείου, αγανακτισμένοι για τις οδυνηρές συνθήκες που διαμορφώθηκαν και ισχύουν επί μακρόν, όπως αδυναμία σύνταξης εβδομαδιαίου προγράμματος εργασίας, συσσώρευση οφειλομένων ημερών ανάπαυσης, αδυναμία λήψης κάθε είδους αδειών (κανονικές, υπηρεσιακές, εκπαιδευτικές), φυσική και ηθική εξάντληση, αλλά και με δεδομένη την αδυναμία προσφοράς ποιοτικού έργου προς τους πολίτες της Δυτικής Αθήνας, διαπιστώνουν ότι ολοένα και περισσότερο η αξιοπρέπειά τους καταπατάται, με μόνη λύση την προσφυγή σε –απολύτως δικαιολογημένες- δυναμικές κινητοποιήσεις.Στο κλίμα αυτό, είκοσι οχτώ προϊστάμενοι του νοσοκομείου (και όχι όλοι…), με μια παλικαρίσια κίνηση, δήλωσαν εγγράφως έτοιμοι να παραιτηθούν, αν η κατάσταση δεν αλλάξει άμεσα, δείχνοντας αξιοθαύμαστα ψυχικά αποθέματα και τιμώντας σε υψηλό βαθμό το προσωπικό το οποίο διοικούν. Με δεδομένη λοιπόν τη συνεχώς επιδεινούμενη ως άνω κατάσταση, το προεδρείο της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ, συναντήθηκε σήμερα με στελέχη του Υπουργείου Υγείας και αφού έθεσε το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις, εξασφάλισε τη δέσμευση για άμεση προκήρυξη θέσεων νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού, η διατύπωση της οποίας θα εκφεύγει από το γραφειοκρατικό μοντέλο των προηγουμένων προκηρύξεων που βασίζονταν στους κυλιόμενους πίνακες και είχαν ως αποτέλεσμα την «πρόσληψη» «νοσηλευτών –φαντασμάτων» στα νοσοκομεία μας… Έτσι, βάσει της σημερινής συνάντησης, το νέο που προκύπτει είναι η εκ βάθρων αλλαγή της δομής του κειμένου της εκπονούμενης προκήρυξης, αλλά και της διαδικασίας επιλογής των υποψηφίων από το ΑΣΕΠ, η οποία θα είναι κατά πολύ ταχύτερη από αυτή που όλοι γνωρίζουμε σήμερα.Το ΔΣ της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ, δηλώνοντας αμέριστη συμπαράσταση στους συναδέλφους που δοκιμάζονται, δηλώνει παρόν σε κάθε μορφή κινητοποίησής τους και τονίζει ότι θα παρακολουθεί από κοντά την τήρηση των υπεσχημένων της προαναφερθείσας συνάντησης.

ΤΟ ΔΣ της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ »

Συνάδελφοι Νοσηλευτές ,
Τις λύσεις στα προβλήματα σας , δεν μπορούν να την δώσουν τα φερέφωνα της εξουσίας , πάρτε το χαμπάρι , είμαστε μόνοι μας και μόνοι μας θα δώσουμε την λύση.
Το ξέρετε , το ζείτε τόσα χρόνια και είμαι σίγουρος , δεν το χάψατε το παραμύθι ....
Τραβάτε μπροστά δίχως «πατερίτσες» και «υπομόχλια», δίχως συνδικαλιστές βολεμένους , μόνοι σας και κάποια στιγμή θα πάρετε και την κοινωνία με το μέρος σας .
Καλό Αγώνα!!!!!!!!!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΝ :

ΠΡΟΣ: Επιστημονικό Συμβούλιο
ΚΟΙΝ: Ιατρική Υπηρεσία
Νοσηλευτική Υπηρεσία
Διοίκηση του Νοσοκομείου

Χαϊδάρι, 11-11-2008
Κύριοι συνάδελφοι,
Η έλλειψη προσωπικού στο νοσοκομείο μας έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις. Συγκεκριμένα λείπουν
• 363 νοσηλευτές
• 203 διοικητικοί
• 12 παρασκευαστές
• 10 πληροφορικής
• 39 τεχνικοί.
• Συνολικά, υπάρχουν 407 κενές οργανικές θέσεις και 263 δεσμευμένες, δηλαδή σύνολο 670 κενές θέσεις νοσηλευτικού-παραϊατρικού προσωπικού.
Κατά τη διάρκεια του 2008, οι προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού είναι πολύ λιγότερες από τις αποχωρήσεις, συγκεκριμένα κατά 25 άτομα. Από τον Οκτώβριο του 2006 έως Απρίλιο 2008 δημιουργήθηκαν 12 κλινικές-μονάδες, οι οποίες στελεχώθηκαν με 162 αντί των προβλεπόμενων 266 νοσηλευτών, κυρίως με μεταφορά προσωπικού από ήδη υπάρχοντα τμήματα και όχι με νέες προσλήψεις.
Οι ελλείψεις αυτές του προσωπικού έχουν επιπτώσεις στη λειτουργία κομβικών για το ίδρυμα υπηρεσιών:
• Λόγω ελλείψεων προσωπικού, το Τμήμα Αιμοδοσίας δεν δύναται να συλλέγει μονάδες αίματος και παράγωγα, και εξαρτάται από το Γενικό Κρατικό Νίκαιας για μεταφορά μονάδων αίματος, με αποτέλεσμα την υπομετάγγιση των ασθενών, αναβολή χειρουργείων και τον κίνδυνο υγείας των ασθενών που χρειάζονται μεταγγίσεις.
• Λόγω ελλείψεων προσωπικού (νοσηλευτικού και τραυματιοφορέων), η λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, σύμφωνα και με την ομόφωνη απόφαση του Επιστημονικού Συμβουλίου 7-7-2008, ενέχει κινδύνους για την ασφάλεια των προσερχόμενων ασθενών (έλλειψη μόνιμου προσωπικού στο ΤΕΠ και μετακίνηση επικουρικού προσωπικού για την κάλυψη της γενικής εφημερίας, μετά τη λήξη της εφημερίας παραμονή 2 νοσηλευτών και 2 τραυματιοφορέων κ.α.).
• Λόγω ελλείψεων προσωπικού, μόνο 1 χειρουργικό τραπέζι είναι διαθέσιμο για να εξυπηρετήσει τα επείγοντα και έκτακτα περιστατικά κατά τη γενική εφημερία, τα σαββατοκύριακα και τις αργίες, ενώ σε τακτική βάση λειτουργούν μόνο 5 από τα 14 χειρουργικά τραπέζια του κεντρικού κόμβου και τα υπόλοιπα είναι κλειστά.
• Λόγω ελλείψεων προσωπικού, στα Νοσηλευτικά Τμήματα τη φροντίδα παρέχουν 2 ή 1 νοσηλεύτρια σε 30-34 ασθενείς.
• Λόγω ελλείψεων προσωπικού, στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας η αναλογία νοσηλευτή προς ασθενείς δεν είναι σύμφωνη με τα ευρέως παραδεκτά κριτήρια ασφαλούς περίθαλψης.
• Λόγω ελλείψεων προσωπικού στα Εργαστήρια (παρασκευαστές, τεχνολόγοι) πολλές εργαστηριακές εξετάσεις δεν πραγματοποιούνται στο Αττικό.
Εκτός των παραπάνω, οι ελλείψεις έχουν ως συνέπεια την απασχόληση του προσωπικού κάτω από συνθήκες πίεσης, με εξοντωτικούς ρυθμούς, χωρίς να τηρείται η εργατική νομοθεσία που προβλέπει ασφαλές χρονικό περιθώριο μεταξύ της μιας βάρδιας και της επόμενης και που απαγορεύει την εργασία κατά τη διάρκεια της μέρας, όταν έχει προηγηθεί ή ακολουθεί νυχτερινή εργασία. Μεταξύ άλλων, δεν δίνονται τα οφειλόμενα ρεπό στο προσωπικό, συνολικά το νοσοκομείο οφείλει 6000 περίπου ρεπό στο προσωπικό, δεν χορηγούνται τακτικά οι κανονικές άδειες. Η απασχόληση του προσωπικού χωρίς να τηρείται το ασφαλές χρονικό περιθώριο μεταξύ της μιας βάρδιας και της επόμενης, χωρίς 2 ρεπό την εβδομάδα και χωρίς κανονικές άδειες οδηγεί τους εργαζόμενους σε τέτοια σωματική και ψυχική καταπόνηση που ενδέχεται να γίνουν επικίνδυνοι στην εκτέλεση της εργασίας τους.
Η λειτουργία του Νοσοκομείου κάτω από τις παραπάνω συνθήκες δημιουργεί οξύτατα προβλήματα, πρωτίστως για την ποιότητα της νοσηλευτικής φροντίδας και της ασφάλειας των ίδιων των ασθενών, και ακολούθως για την ψυχική και σωματική αντοχή των εργαζομένων. Βεβαίως η προβληματική λειτουργία του «Αττικού» ως πανεπιστημιακού νοσοκομείου αντανακλά και στο επίπεδο εκπαίδευσης των ειδικευομένων ιατρών και των φοιτητών.
Σας ζητούμε σαν το πιο έγκυρο γνωμοδοτικό και συμβουλευτικό επιστημονικό όργανο του νοσοκομείου να παρέμβετε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας για την προστασία της ζωής των προσερχόμενων ασθενών και της εργασιακής και επαγγελματικής ασφάλειας των εργαζομένων.
Θεωρούμε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες:
1. Είναι επιβεβλημένες άμεσες μαζικές προσλήψεις στο Αττικό Νοσοκομείο του αναγκαίου νοσηλευτικού, παραϊατρικού, διοικητικού και ιατρικού προσωπικού με μόνιμη εργασιακή σχέση. Νέο προσωπικό που θα προσληφθεί πρέπει να στελεχώσει κατά προτεραιότητα την αιμοδοσία, το ΤΕΠ και τα επείγοντα χειρουργεία.
2. Υπό τις παρούσες συνθήκες ελλιπούς προσωπικού, προκειμένου να υπάρξει ασφαλής λειτουργία κλινικών και τμημάτων, επιβάλλεται η σύμπτυξη κλινικών-τμημάτων και η ανακατανομή του προσωπικού. Σήμερα σε 521 κλίνες απασχολούνται 196 νοσηλευτές, ενώ λείπουν τουλάχιστον 140 νοσηλευτές, ώστε να τμήματα να λειτουργούν επαρκώς. Προτείνουμε την σύμπτυξη 3 παθολογικών πτερύγων σε 1, 2 χειρουργικών πτερύγων σε 1, 2 καρδιολογικών πτερύγων σε 1 και 2 ορθοπαιδικών πτερύγων σε 1. Μια τέτοια σύμπτυξη εξοικονομεί 50 νοσηλευτές. Το προσωπικό που θα απελευθερωθεί να κατευθυνθεί κατά προτεραιότητα στα υπάρχοντα τμήματα (ΤΕΠ, χειρουργεία, αιμοδοσία, Μονάδες κ.α.) προκειμένου αυτά να λειτουργούν με ασφάλεια, έως ότου γίνουν ικανές προσλήψεις για την επαναλειτουργία τους. Με την άφιξη νέου νοσηλευτικού προσωπικού οι παραπάνω πτέρυγες θα επαναλειτουργήσουν σταδιακά.
3. Κανένα άνοιγμα νέων κλινών, κλινικών ή άλλων τμημάτων, χωρίς την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού.
4. Οι χειρουργικές αίθουσες κατανέμονται στις ειδικότητες που διαθέτουν οργανωμένα, αυτόνομα ανά ειδικότητα, τμήματα περιεγχειρητικής νοσηλείας. Ως εκ τούτου, η ουρολογική κλινική, η οποία προς το παρόν δεν διαθέτει αυτόνομο τμήμα, δεν δύναται να διενεργεί τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις.
5. Για λόγους ασφάλειας των ασθενών, σε 24ωρη βάση θα είναι διαθέσιμο 1 χειρουργικό τραπέζι με το απαιτούμενο προσωπικό για τα έκτακτα περιστατικά, δηλαδή για αρρώστους που αντιμετωπίζουν απειλητική για τη ζωή τους κατάσταση και χρήζουν άμεσης χειρουργικής επέμβασης. Κατά τη γενική εφημερία, τα σαββατοκύριακα και τις αργίες θα είναι διαθέσιμα, με το απαιτούμενο προσωπικό, 2 χειρουργικά τραπέζια.


Η Γενική Συνέλευση Εργαζομένων του ΠΓΝ «Αττικόν»






Χαϊδάρι, 11 Νοεμβρίου 2008
ΑΠΟ : Προϊσταμένους τμημάτων
ΠΡΟΣ : Διευθύντρια Ν.Υ.
ΚΟΙΝ : Διοικητή, Πρόεδρο Επιστημονικού Συμβουλίου, Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, Διευθυντές κλινικών και εργαστηρίων
ΘΕΜΑ : Χρόνια προβλήματα από την έλλειψη προσωπικού
Έχοντας απόλυτη επίγνωση της κατάστασης που έχει περιέλθει το νοσοκομείο εξ αιτίας της τραγικής και μακροχρόνιας έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, η οποία έχει οδηγήσει :
Στην αδυναμία σύνταξης των εβδομαδιαίων προγραμμάτων εργασίας
Στην καταπάτηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων όπως ο προβλεπόμενος εβδομαδιαίος χρόνος ανάπαυσης, κανονικές και ειδικές άδειες
Στην αδυναμία επαγγελματικής επιμόρφωσης
Στην δυσφορία, την έλλειψη ικανοποίησης, την φυσική και ψυχική εξάντληση των νοσηλευτών
Σας καλούμε να πάρετε θέση για την λύση του προβλήματος που σαν αποτέλεσμα έχει την πλημμελή νοσηλευτική φροντίδα, τον κίνδυνο παραλείψεων και λαθών και εν τέλει την επισφαλή νοσηλεία των ασθενών
Νοιώθοντας βαρύ το φορτίο της ευθύνης τόσο απέναντι στους ασθενείς όσο και στους συναδέλφους νοσηλευτές σας δηλώνουμε
ότι τα όρια της υπομονής μας έχουν ξεπεραστεί προ πολλού και
ότι οποιαδήποτε σύνθεση προσωπικού σε κλινικά τμήματα που αριθμεί λιγότερο από 14 νοσηλευτές αποτελεί αιτία παραίτησής μας, όχι γιατί δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την θέση μας, αλλά γιατί δεν διασφαλίζονται από την πλευρά της Διοίκησης του νοσοκομείου, οι συνθήκες εκείνες που θα επιτρέπουν στους νοσηλευτές να εργάζονται με αξιοπρέπεια, να μην καταστρατηγούνται τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα τους και οι ασθενείς να απολαμβάνουν το δικαίωμα τους για ασφαλή και ποιοτική παροχή νοσηλευτικής φροντίδας.

ΟΙ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ


ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ;
ΔΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΥΚΑ (ΒΛΕΠΕ ΠΑΣΥΝΟ) ΘΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΤΙ ΜΕΛΛΕΙ ΓΕΝΕΣΘΑΙ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ