Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

ΚΥΡΙΕ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΕ....ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ !!

Κύριε Αβραμόπουλε

Επειδή μας υποσχεθήκατε...........
Επειδή μας συμπαθείτε.................
Επειδή γνωρίζετε τα προβλήματα...........και παρεμβαίνετε για να τα επιλύσετε..........και τα επιλύσατε!!!!!!!!!!!!!!!!!

Σας το αφιερώνω ......... με την ελπίδα να μην ξεχάσετε..............!!!!!!!



ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ενας νοσηλευτής για 35 ασθενείς


Της Πεννυς Μπουλουτζα

«Τα τμήματα λειτουργούν με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού. Κατά τη νυκτερινή βάρδια αντιστοιχεί ένας νοσηλευτής σε 35 αρρώστους», σημειώνει στην «Κ» προϊσταμένη νοσηλεύτρια τμήματος του νοσοκομείου «Αττικόν» - σαν να εκπέμπει SOS ακούγεται. Οι συνέπειες;
«Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να πάρουν τα ρεπό και τις άδειές τους, αυτήν τη στιγμή μας χρωστούν περισσότερες από 50 ημέρες ρεπό σε κάθε νοσηλευτή. Δεν τηρείται το 12ωρο ανάπαυσης που πρέπει να μεσολαβεί ανάμεσα στην κάθε υπηρεσία. Ενας νοσηλευτής σε απογευματινή βάρδια θα φύγει στις 11 το βράδυ από το νοσοκομείο, για να πιάσει δουλειά ξανά στις 7 το πρωί, να φύγει το μεσημέρι και να ξανάρθει στις 11 το βράδυ για την νυχτερινή βάρδια. Πόσο ξεκούραστος είναι αυτός ο άνθρωπος για να προσφέρει σωστές υπηρεσίες στον ασθενή;».
Οι ελλείψεις προσωπικού που έχουν αντίκτυπο στην περίθαλψη των ασθενών έχουν φέρει σε αδιέξοδο όχι μόνο το «Αττικόν» -ένα νοσοκομείο πέντε ετών- αλλά και τα υπόλοιπα μεγάλα νοσοκομεία. Και όλοι όσοι ζουν από κοντά τις μονάδες υγείας μιλούν για «επερχόμενη κατάρρευση». Στον Ευαγγελισμό, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, οι κενές οργανικές θέσεις, σύμφωνα με το σωματείο εργαζομένων, ανέρχονται στις 1.300.
Στο Κρατικό Νίκαιας με 185.000 επείγοντα περιστατικά τον χρόνο, οι ελλείψεις οδηγούν σε μεγάλες λίστες αναμονής. Είναι ενδεικτικό ότι η αναμονή για τα προγραμματισμένα χειρουργεία του νοσοκομείου ξεπερνάει τους 3 μήνες.
Παρόμοια εικόνα και σε άλλα νοσοκομεία. Κλινικές που κινδυνεύουν να συμπτυχθούν ή ακόμα και να κλείσουν, ελλείψεις γιατρών σε «καίριες ειδικότητες» όπως π.χ. αναισθησιολόγοι, ακύρωση χειρουργείων, ολοένα και περισσότερα ράντζα στα ψυχιατρικά τμήματα, οξέα περιστατικά δίπλα σε χρόνια πάσχοντες, έφηβοι μαζί με ηλικιωμένους, αλλά και ασθενείς πολλών ταχυτήτων· ασθενείς που καρτερικά περιμένουν, ασθενείς που καταφεύγουν στο φακελάκι για να εξυπηρετηθούν και ασθενείς που προτιμούν να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα υγείας για να μην ταλαιπωρηθούν...
Οι εφημερίες
Η πιο δύσκολη δοκιμασία για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι οι εφημερίες, όπου εκατοντάδες ασθενείς στοιβάζονται στους διαδρόμους των μονάδων περιμένοντας να εξεταστούν. Πρωταθλητής ο «Ευαγγελισμός», όπου σε μία γενική εφημερία αργίας δέχεται 1.800 με 2.000 περιστατικά και σε μία καθημερινή γενική εφημερία 1.500 - 1.800. Ιδια κατάσταση και στο Γενικό Κρατικό Αθηνών, που δέχεται σε μία γενική εφημερία αργίας κατά μέσο όρο 1.800 ασθενείς. Ολα μπορούν να συμβούν υπό αυτές τις συνθήκες. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα που μετέφερε πρόσφατα στην «Κ» στέλεχος του Τζάνειου νοσοκομείου. «Περίπου 1.000 άτομα απευθύνονται για κάποιο πρόβλημα υγείας στα επείγοντα περιστατικά του Τζάνειου κατά τη διάρκεια μιας 24ωρης εφημερίας. Από αυτούς μόνο το 10% έχει κάποιο πραγματικά επείγον πρόβλημα υγείας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ