Τρίτη 14 Απριλίου 2009

ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Eπαναστατικό εμβόλιο για τον καρκίνου του μαστού, που δοκιμάζεται σε Ελληνίδες ασθενείς στο νοσοκομείο Αγιος Σάββας, βάζει «φρένο» στις μεταστάσεις της νόσου.
Η χορήγηση του εμβολίου στη χώρα μας έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο σε 80 γυναίκες με καρκίνο του μαστού και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά.
Συγκεκριμένα, μόνο το 5% των γυναικών απ’ αυτές που εμβολιάστηκαν παρουσίασε υποτροπή, ενώ πάνω από το διπλάσιο ποσοστό 12% των γυναικών που δεν εμβολιάστηκε εμφάνισε υποτροπή της νόσου.
Η σημαντική αυτή ανακοίνωση έγινε από την Ελληνική Εταιρία Μαστολογίας (ΕΕΜ), με αφορμή τη διοργάνωση του 11ου Πανελληνίου Συνεδρίου Μαστολογίας με διεθνή συμμετοχή.
Οπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας της ΕΕΜ και πρόεδρος του Συνεδρίου Βασίλης Μπαρμπούνης, το εμβόλιο περιλαμβάνει μια ογκοπρωτεΐνη, η οποία ονομάζεται HER2/new και ανιχνεύεται σε καρκινικά κύτταρα του μαστού. Αποτελεί το μείγμα της πρωτεΐνης αυτής και του εγκεκριμένου φαρμάκου GM-CSF, το οποίο ενεργοποιεί το μυελό των οστών για τη σύνθεση νέων κυττάρων του αίματος.
Ο εμβολιασμός γίνεται σε γυναίκες που έχουν προσληφθεί από καρκίνο του μαστού, έχουν ολοκληρώσει την κλασική τους θεραπεία (χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία) και βρίσκονται σε διάστημα ελεύθερο νόσου.
Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, φαίνεται ότι επιτυγχάνει ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και μείωση της συχνότητας επανεμφάνισης της νόσου σε ασθενείς που είτε έχουν θετικούς λεμφαδένες είτε είναι υψηλού κινδύνου με αρνητικούς λεμφαδένες.
Η χορήγηση του εμβολίου δεν προκαλεί παρενέργειες, σε αντίθεση με τις κλασικές θεραπείες. Ο εμβολιασμός των γυναικών γίνεται κάθε μήνα και διαρκεί συνολικά επτά μήνες.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ