Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Ανέβασε τον συναγερμό ο ΠΟΥ

Σε πρωτοφανή κατάσταση ετοιμότητας βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες για τη «γρίπη των χοίρων».

Οι υπεύθυνοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ανέβασαν το επίπεδο συναγερμού από το «3» στο «4». Δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε περαιτέρω αναβάθμισή του στο «5», με κορυφή της κλίμακας το «6».

Μετά την εξέλιξη αυτή, δύο ακόμη ελληνικά νοσοκομεία, το «Σωτηρία» και το ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, προστέθηκαν στο εθνικό πρόγραμμα ετοιμότητας.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Οργανισμού κ. Κέιτζι Φακούντα χαρακτήρισε την κατάσταση πολύ σοβαρή, θεωρώντας ότι «η πανδημία δεν είναι αναπόφευκτη».

Στελέχη του υπουργείου Υγείας ανέφεραν χθες ότι πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα ετοιμότητας που έχουν οριστεί τα τελευταία χρόνια από τον ΠΟΥ. Ακόμη και με την κρίση του οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS) το 2003 -σημειώνουν- ο συναγερμός δεν είχε ξεπεράσει το «3».

Οι επιστήμονες μιλούν όλο και πιο συχνά για πανδημία, θεωρώντας ότι η μετάλλαξη του ιού και η μετάδοσή του από άνθρωποι σε άνθρωπο δείχνουν ότι είναι θέμα χρόνου η διασπορά του σε όλο τον κόσμο.

«Στην παρούσα φάση, ο ιός βρίσκεται σε συνεχή μετάδοση σε ανθρώπους και αυτό μας ανησυχεί για τα χειρότερα», τονίζει ο λοιμωξιολόγος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Η εξέλιξη αυτή -σημειώνει- αποτελεί και τον βασικό λόγο για τον οποίο η παγκόσμια κοινότητα μπαίνει σε τόσο υψηλά επίπεδα ετοιμότητας.

Η αίσθηση της απειλής οδηγεί μεγάλο αριθμό πολιτών στα φαρμακεία για να προμηθευτούν αντιγριπικά φάρμακα. Οι επιστήμονες, όμως, προειδοποιούν ότι η χορήγηση φαρμάκων πρέπει να γίνεται μετά από ιατρική σύσταση, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να χάσουν την αποτελεσματικότητά τους.

«Η κακή χρήση του σκευάσματος tamiflu οδήγησε στη δημιουργία ανθεκτικών στελεχών ιού γρίπης στο συγκεκριμένο φάρμακο», σχολίασε χθες στο «Εθνος» ο λοιμωξιολόγος κ. Μάριος Λαζανάς. Ο κ. Λαζανάς χαρακτηρίζει λάθος την κατανάλωση αντιγριπικών σκευασμάτων χωρίς ιατρική σύσταση.

Οδηγίες για τον τρόπο χορήγησης των αντιγριπικών φαρμάκων απέστειλε χθες στις χώρες - μέλη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΕΑ). Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) αναμένεται να εκδώσει σήμερα σχετική εγκύκλιο.

Η φαρμακευτική εταιρεία GSK ανακοίνωσε χθες ότι έχει αναπτύξει μία σειρά από παρεμβάσεις κατά του ιού, μεταξύ των οποίων και η ανάπτυξη εμβολίων με πρωτοποριακή τεχνολογία ανοσοενισχυτικών και με την ικανότητα εξοικονόμησης αντιγόνου.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
dkarag@pegasus.gr

Αναδημοσίευση απο «ΕΘΝΟΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ