Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Παίρνουν εργολαβία τα απούλητα σπίτια...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:Σπύρος Δημητρέλης, Γιώργος Φιντικάκης

Το Δημόσιο σχεδιάζει να αγοράσει από το στοκ των κατασκευαστών για να πέσουν οι τιμές

Σχέδιο «φθηνά σπίτια» ετοιμάζεται να ρίξει στο προεκλογικό παιχνίδι η κυβέρνηση. Με μοχλό τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, το υπουργείο Οικονομίας εξετάζει να παρέμβει στην αγορά ακινήτων αγοράζοντας από τους κατασκευαστές σε τιμές χαμηλότερες των αγοραίων μέρος του αποθέματος των περίπου 200.000 απούλητων κατοικιών, που στη συνέχεια θα διατεθούν σε δικαιούχους.

Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι οι σημερινές υψηλές τιμές πώλησης των ακινήτων είναι ο βασικός λόγος που έχει παγώσει η αγορά ακινήτων και η οικοδομική δραστηριότητα. Υποστηρίζουν δε ότι...με τη μαζική αγορά από τους κατασκευαστές αδιάθετων ακινήτων σε τιμές χαμηλότερες από τις σημερινές, θα συμπιεστούν οι τιμές και θα λειτουργήσει η αγορά. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, αυτό θα επιτευχθεί είτε γιατί τα ακίνητα αυτά που θα αγοραστούν από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) θα διατεθούν τελικά σε δικαιούχους του Οργανισμού οι οποίοι θα λάβουν τραπεζικό στεγαστικό δάνειο, είτε διότι πιστεύουν ότι με την παρέμβαση του ΟΕΚ θα δημιουργηθεί συνολικά μια χαμηλότερη βάση τιμών στην αγορά ακινήτων.

Πρόκειται για ένα σχέδιο που, σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή του θα αποτελέσει ένα μεγάλο δώρο προς τους κατασκευαστές, το ύψος του οποίου θα καθοριστεί από την τιμή στην οποία θα αγοράσει τις κατοικίες το Δημόσιο. Είναι παράλληλα και ένα σχέδιο με πολλά αγκάθια καθώς η επιτυχία του θα κριθεί σε μια σειρά από σημαντικές λεπτομέρειες που θα πρέπει να διευθετηθούν, όπως το ύψος της τιμής στην οποία θα αγοράσει το Δημόσιο, το αν στον ΟΕΚ θα «φορτωθούν» και κατοικίες οι οποίες επειδή βρίσκονται σε άκρως υποβαθμισμένες περιοχές ουσιαστικά δεν εμφανίζουν κανένα αγοραστικό ενδιαφέρον, και αν οι κατασκευαστές που θα ενταχθούν στο μέτρο και θα πουλήσουν κατοικίες στο Δημόσιο, θα ρίξουν τα σχετικά έσοδα που θα εξασφαλίσουν και πάλι στην οικοδομή για να τονώσουν την απασχόληση ή θα τα διακρατήσουν χωρίς ουσιαστικό όφελος για την πραγματική οικονομία.

Τα βασικά σημεία του σχεδίου

Τα βασικά σημεία του σχεδίου που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο και αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα, είναι:

1 Η υποβολή δημόσιας προσφοράς του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας προς τους κατασκευαστές σε συγκεκριμένες τιμές ανά περιοχή. Θεωρείται βέβαιο ότι μεγάλο βάρος θα δοθεί στην αγορά κατοικιών σε περιοχές όπου υπάρχει το μεγαλύτερο μέρος του αποθέματος των 200.000 κατοικιών (κυρίως δυτικά προάστια της Αθήνας και Μεσόγεια). Η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο που θα προσφερθεί ανά περιοχή θα είναι, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, σημαντικά χαμηλότερη από αυτήν που ζητούν σήμερα για να πουλήσουν οι κατασκευαστές. Ατού για το Δημόσιο στη διαπραγμάτευση, όπως λένε τα ίδια στελέχη, θα είναι η αγορά μεγάλου αριθμού κατοικιών που θα αποτελεί δέλεαρ για τους κατασκευαστές για να πουλήσουν σε χαμηλή τιμή. Παράλληλα, αυτή η χαμηλή τιμή, όπως υποστηρίζουν, θα έχει θετικές επιπτώσεις αφού θα αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για το σύνολο της αγοράς ακινήτων και θα συμπιέσει τις τιμές σε όλες τις περιοχές. Σημειώνουν επίσης ότι η πτώση των τιμών θα λειτουργήσει ευνοϊκά και για το τραπεζικό σύστημα καθώς θα αυξηθούν οι χορηγήσεις δανείων που σήμερα έχουν παγώσει. Δεν είναι τυχαίο ότι τραπεζικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι σημαντικό μέρος του προβλήματος της υποχρηματοδότησης της αγοράς ακινήτων οφείλεται όχι στην ανεπάρκεια κεφαλαίων από τις τράπεζες αλλά στη μειωμένη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια από τα νοικοκυριά λόγω των υψηλών τιμών.Όσον αφορά τα ποσά που θα απαιτηθούν για την αγορά των αδιάθετων ακινήτων, τα ίδια κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι θα εξασφαλιστούν με μερική περικοπή του κατασκευαστικού προγράμματος του ίδιου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας αλλά και με δανεισμό.

2 Η αύξηση του συντελεστή του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων για τους κατασκευαστές από το 0,1% της αντικειμενικής στο 0,6%. Πρόκειται για μέτρο το οποίο στοχεύει στην αύξηση του κόστους «διακράτησης των ακινήτων» από τους κατασκευαστές. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ακόμη μέτρο πίεσης προς τους κατασκευαστές για να ρίξουν τις τιμές.

3 Η διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων του ΟΕΚ. Προωθούνται νέα προγράμματα επιδότησης επιτοκίου για τους τριτέκνους καθώς και νέα προγράμματα στέγασης.

4 Η διεύρυνση της φοροαπαλλαγής για την απόκτηση πρώτης κατοικίας με στεγαστικό δάνειο για δύο ή τρία χρόνια. Ενώ σήμερα εκπίπτει από τον φόρο το 20% των τόκων του στεγαστικού δανείου, προωθείται η έκπτωση των τόκων από το εισόδημα που οδηγεί ουσιαστικά σε έκπτωση από τον φόρο έως και του 40% των τόκων. Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να επεκταθεί η φοροαπαλλαγή και σε όσους έχουν ήδη στεγαστικό δάνειο μετά το 2003 οπότε και ψαλιδίστηκε η φοροαπαλλαγή (μέχρι το τέλος του 2002 ίσχυε η έκπτωση των τόκων από το εισόδημα).

Επίσης, υπάρχουν εισηγήσεις για παροχή έκπτωσης από τον φόρο και για όσους αγοράζουν δεύτερη κατοικία με στεγαστικό δάνειο (π.χ. εξοχικό κ.λπ.).5Η αύξηση της επιδότησης του επιτοκίου για την αγορά επαγγελματικής στέγης. 6 Η μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων για όσους αγοράζουν δεύτερη κατοικία. Ο φόρος μεταβίβασης υπολογίζεται σήμερα με ποσοστό 9%-11% επί της αντικειμενικής τιμής και μελετάται να μειωθεί στο 7% ή και χαμηλότερα.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ