Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

IOΣ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ

1. Τι είναι η γρίπη των χοίρων
Η γρίπη των χοίρων είναι μια αναπνευστική νόσος που προσβάλλει τους χοίρους, μέσω του ιού της γρίπης τύπου Α και μέχρι σήμερα οι επιστήμονες γνώριζαν πως μπορεί να προκαλέσει επιδημία στα ζώα. Η νόσος παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1930.

2. Μπορεί οι άνθρωποι να προσβληθούν τρώγοντας χοιρινό;
Όχι. Ο ιός της γρίπης των χοίρων δεν μεταδίδεται μέσω της διατροφής. Όταν μαγειρεύεται το χοιρινό σε θερμοκρασίες άνω των 70 βαθμών Κελσίου, ο ιός της γρίπης των χοίρων σκοτώνεται. Επίσης, δεν επιβιώνει σε αλλαντικά, διότι υπόκεινται σε ειδική επεξεργασία.

3. Πώς μεταδίδεται;

Από ζώα σε άνθρωπο
Ο ιός της γρίπης μπορεί να μεταδοθεί απευθείας από τον χοίρο στον άνθρωπο και από τον άνθρωπο στον χοίρο. Η μετάδοση του ιού της γρίπης από τον χοίρο στον άνθρωπο είναι πιθανότερο να συμβεί όταν οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με μολυσμένους χοίρους. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι σε χοιροστάσια που αγγίζουν δίχως γάντια, ή βρίσκονται στον ίδιο χώρο με τους χοίρους και εργάζονται (και άρα αναπνέουν) σε περιβάλλον με υψηλή υγρασία.

Από άνθρωπο σε άνθρωπο
Επίσης είναι πιθανή η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο και μάλιστα με τον ίδιο τρόπο με την εποχική γρίπη. Δηλαδή με τα σταγονίδια του σάλιου που εκτοξεύονται με τον βήχα και το φτέρνισμα.

Τη μετάδοση ευνοούν αιρ-κοντίσιον, ταξίδια με αεροπλάνα και κλειστοί χώροι με κεντρικό εξαερισμό και θέρμανση, όπως σχολεία, κυβερνητικά κτίρια, εστιατόρια, καφέ, κλαμπ κ.λπ.

Οι άνθρωποι μπορεί να μολυνθούν επίσης εάν αγγίξουν αντικείμενο στο οποίο υπάρχει ο ιός και στη συνέχεια βάλουν το χέρι στο στόμα, στη μύτη ή σε άλλο βλεννογόνο (αιδοίο, πρωκτό, βλέφαρα).

4. Υπάρχει θεραπεία για τη γρίπη των χοίρων; Υπάρχουν 4 διαθέσιμα αντιιικά φάρμακα με τις δραστικές ουσίες αμανταδίνη, ριμανταδίνη, οσελταμιβίρη και ζαναμιβίρη που καταπολεμούν τους ιούς της γρίπης.

Αν και οι περισσότεροι ιοί των χοίρων είναι ευάλωτοι και στα 4 φάρμακα, ο πιο πρόσφατος ιός της γρίπης των χοίρων αντιστέκεται στις ουσίες αμανταδίνη και ριμανταδίνη.

Προς το παρόν, το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων των ΗΠΑ προτείνει τη χορήγηση οσελταμιβίρης και ζαναμιβίρης για την πρόληψη και τη θεραπεία της εν λόγω νόσου.


«Ψήνετε το κρέας πάνω από τους 70 βαθμούς»

Οι Πολίτες δεν διατρέχουν κίνδυνο να προσβληθούν από τη γρίπη των χοίρων ύστερα από την κατανάλωση χοιρινού κρέατος, καθησυχάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Παρ΄ όλα αυτά συμβουλεύει τους πολίτες να ψήνουν το κρέας σε υψηλές θερμοκρασίες- άνω των 70 βαθμών Κελσίου- καθώς έχει διαπιστωθεί πως κατ΄ αυτόν τον τρόπο εξουδετερώνεται ο ιός των χοίρων. «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε την παραμικρή ένδειξη ότι οι άνθρωποι προσβάλλονται απο τον ιό Η1Ν1, ύστερα από την κατανάλωση χοιρινού κρέατος ή την επαφή τους με γουρούνια», δήλωσε χτες ο Κέιτζι Φουκούντα, προσωρινός γενικός διευθυντής για τη δημόσια ασφάλεια και το περιβάλλον του ΠΟΥ.

«Το κρέας που καταναλώνουμε είναι είτε ντόπιο είτε εισαγόμενο από χώρες της Ε.Ε. Άρα, μέχρι στιγμής δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Παρ΄ όλα αυτά, επισημαίνουμε στους καταναλωτές να ελέγχουν τη χώρα προέλευσης των προϊόντων», σημειώνει ο Γιάννης Πιερουτσάκος, πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

«Σύμμαχο» χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες και τον καλό καιρό που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, καθώς οι υψηλή θερμοκρασία που αποτρέπει τους πολίτες να συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους, σε συνδυασμό με τη χαμηλή υγρασία ρίχνουν τον επιπολασμό των ιών σε σχεδόν μηδενική βάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ