Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΑΝΩ ΑΚΡΟΥ

Επαγγελματικά Νοσήματα Άνω Άκρου

Τις τελευταίες δεκαετίες όλο και περισσότεροι χειρούργοι-ορθοπεδικοί αλλά και γιατροί εργασίας δέχονται ένα ξεχωριστό είδος παθολογίας στο άνω άκρο που δεν σχετίζεται με κάποιο τραυματισμό. Η επικρατούσα αντίληψη είναι ότι συσσωρευμένοι μικροτραυματισμοί (accumulated micro trauma) από επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες κυρίως επαγγελματικού χαρακτήρα, είναι η συνήθης αιτία μέρους της νοσηρότητας του Άνω Άκρου.

Επιπλέον, άλλες παράμετροι, όπως π.χ. η καθηλωμένη στάση του σώματος επί ώρες μπροστά σε ένα γραφειο, συντελούν επικουρικά δημιουργώντας προϋποθέσεις μυϊκής ανισορροπίας κυρίως στην περιοχή του τράχηλου και της ωμοπλάτης.

Έτσι λοιπόν, αρχίζοντας από τα δάκτυλα προς τον αυχένα μπορούμε να διακρίνουμε τις εξής κατηγόριες παθήσεων:

1)Τενοντίτιδες των καμπτήρων η των εκτεινόντων
Η θεραπεία είναι ανάλογη με την χρονιότητα της νόσου, αρχίζοντας με την απλή ολιγοήμερη αποχή, ναρθηκοποίηση, κορτιζονούχο ένεση και επί αποτυχίας όλων χειρουργική θεραπεία.

2)Τενοντίτιδες του καρπού
Κυρίως του κερκιδικού καμπτήρα, του ωλένιου καμπτήρα καθώς και του απαγωγού του αντίχειρα. Η θεραπεία είναι ανάλογη των προηγούμενων με επικρατούσα σε συχνότητα νόσο εκείνη του μακρού απαγωγού του αντίχειρα)

3)Χονδροπάθεια του πισοειδούς
Συνήθως ανταποκρίνεται καλά στην συντηρητική αγωγή και σπάνια απαιτείται χειρουργείο.

4)Επικονδυλίτιδες (έσω και έξω)
Πόνοι που εκδηλώνονται κυρίως στην περιοχή του αγκώνα είτε αυτόματα είτε μετά από μυϊκό έργο. Θεραπείες περιγράφονται πολλές και διάφορες πράγμα που υποδηλώνει την απουσία της μιας και αποτελεσματικής είτε συντηρητικής είτε χειρουργικής.

5)Τενοντίτιδες στην περιοχή του ώμου
Κυρίως προσβάλλεται ο τένοντας του δικέφαλου. Φαίνεται ότι συνδέεται ιδιαίτερα με την χρήση του ποντικιού (mouse). Συχνά συνδυάζεται και με ασβέστωση των υπόλοιπων τενόντων του ώμου Η θεραπεία είναι κατ΄ εξοχήν συντηρητική και μόνο σε εμμονή των συμπτωμάτων χειρουργική.

6)Τενοντομυοπάθειες (απονευρωσιτιδες) περιοχής του ώμου
Κυρίως αποτέλεσμα κακής στάσης και μυϊκής ανισορροπίας της περιοχής του τράχηλου. Ακολουθείται κατ΄ εξοχήν συντηρητική θεραπεία.

7)Πιεστικά Σύνδρομα νεύρων
Είτε στην περιοχή της Θωρακικής Εξόδου, είτε στην περιοχή της Αυχενικής Μοίρας Σπονδυλικής Στήλης. Σε όλες τις περιπτώσεις η συντηρητική αγωγή θα εξαντλήσει τις δυνατότητες της πριν αποφασιστεί οποιαδήποτε χειρουργική παρέμβαση.

Γιώργος Μπούχλης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διευθυντής Κλινικής Χεριού - Επανορθωτικής Ορθοπαιδικής Μικροχειρουργικής, Ευρωκλινικής Αθηνών

Αναδημοσίευση απο http://www.healthierworld.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ